Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Țurcan contestă destituirea sa din funcția de președinte al Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Țurcan
Vladimir Țurcan - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan cere anularea actului prin care a fost demis și a celui prin care a fost aleasă Domnica Manole drept președinte al Înaltei Curți. Țurcanu a depus o sesizare la Curtea Constituțională.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. Reprezentanții Curții Consitutționale au confirmat pentru Sputnik Moldova că ieri dimineață fostul președinte al Curții Constituționale Vladimir Țurcan a depus o cerere prin care solicită să fie anulat actul prin care a fost demis și documentul prin care a fost aleasă Domnica Manole drept președinte al Înaltei Curți.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Schimbări de cadre la Curtea Constituțională: Igor Dodon, despre demiterea lui Țurcan

"Confrom procedurilor, Curtea are la dispoziție 15 zile calendaristice pentru a examina astfel de documente", a declarat șeful Direcției Comunicare a Curții Constituționale Mihai Barbălat. 

Amintim că Vladimir Țurcan a fost destituit din funcția de președinte al Curții Constituționale în data de 22 aprilie, după un scandal legat de o convorbire telefonică cu președintele Igor Dodon, care l-ar fi sunat „să afle din prima sursă” detalii despre o hotărâre luată de plenul CCM cu privire la o lege prin care Guvernul Chicu și-a asumat răspundere în fața Parlamentului. 

Vladimir Țurcan și Domnica Manole au fost numiți în funcţia de judecător al CC printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019. Judecătorii Curţii Constituţionale l-au votat pe Vladimir Țurcanu în cadrul ședinței din 19 august 2019, în calitate de preşedinte al Curţii Constituționale. 

După destituirea lui Țurcan, Curtea Constituțională a admis cererea unui grup de deputați și a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii nr. 57 din 23 aprilie 2020 pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind contractarea împrumutului de 200 de milioane de euro.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0