Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Neadevăruri lansate de opoziția politică pe timp de pandemie

© Sputnik / OsmatescoViorica Dumbrăveanu
Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Abonare
În perioada stării de urgență, reprezentanții opoziției politice au criticat constant măsurile întreprinse de Guvern în scopul combaterii COVID-19. În ce măsură aceste critici corespund adevărului?
Neadevăruri lansate în pandemie de opoziția politică

Insuficiența testelor pentru diagnosticarea COVID-19, falsificarea statisticilor cu privire la numărul cazurilor de îmbolnăviri și decese și implementarea cu întârziere a măsurilor de prevenire a răspândirii infecției, sunt în topul neadevărurilor diseminate de către opoziția politică. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” de către ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu.

”Trebuie testați toți”

În topul neadevărurilor lansate de politicienii din opoziție a fost cel despre insuficiența de teste pentru depistarea COVID-19. Intenționat sau din necunoaștere, criticii au trecut cu vederea rigorile de realizare a testărilor, reglementate de Organizația Mondială a Sănătății.

”Teste au existat, o parte au fost achiziționate de stat, o parte au fost donate. Am fost acuzați că nu mergem pe testarea masivă a populației. Noi însă am respectat recomandările OMS, care prevăd testarea persoanelor care întrunesc definiția de caz, adică a acelor criterii în baza cărora trebuie efectuat testul COVID-19”, a explicat Viorica Dumbrăveanu.

”Autoritățile ascund cifrele reale ale bolnavilor și deceselor”

Viorica Dumbrăveanu - Sputnik Moldova
Viorica Dumbrăveanu: Noi trebuie să învățăm să trăim cu COVID-19
Deoarece numărul de cazuri de îmbolnăviri și decese de COVID 19 în Republica Moldova este mai mic, comparativ cu statele din Europa Centrală și de Vest, unii reprezentanți ai opoziției politice au decis că autoritățile ascund statisticile reale.

”Un alt neadevăr este că ascundem cifre. Nu am ascuns. Dar e posibil? Nu, pentru că probele sunt colectate la nivel de comunitate, persoanele așteaptă rezultatele. Apoi este laboratorul ANSP care prelucrează probele. În plus, în comunitate toți cunosc despre persoanele suspectate, dacă persoana a venit din focar. Cu privire la decese este la fel. Specialiștii au o abordare corectă pe fiecare caz de deces. Există multe discuții între specialiști și OMS, nu suntem rupți de sistemul de sănătate publica mondial”, a menționat Viorica Dumbrăveanu.

”Măsurile nu au fost întreprinse la timp”

Un alt neadevăr lansat de reprezentanții opoziției politice este aplicarea cu întârziere a măsurilor de prevenire a răspândirii COVID-19.

”Fiecare măsură aplicată a anticipat evenimentele. De exemplu, am fost criticați când am sistat procesul de învățământ. În scurt timp însă realitatea a arătat că a fost o decizie corectă”, a precizat Viorica Dumbrăveanu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0