Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Ce decizie a luat CSM în cazul sesizării deputatului socialist Vasile Bolea

© Sputnik / Miroslav RotariЗдание Конституционного суда Молдавии
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Consiliul Superior al Magistraturii a decis că sesizarea deputatului Bolea, care a cerut să fie examinate presupusele abateri disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole, să fie expediată Parlamentului și Guvernului.

CHIȘINĂU, 5 mai – Sputnik. În data de 29 aprilie, președintele Comisie juridice numiri și imunități a Parlamentului, Vasile Bolea, a depus o sesizare în adresa CSM în care a solicitat să fie analizate presupusele abateri disciplinare ale magistraților Curții Constituționale Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Bolea susține că cei trei judecători ar fi încălcat jurămîntul depus și ar fi divulgat secretul deliberării la alegerea președintelui Curții Constituționale și ar fi admis ingerințe în activitatea instituției.

Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Un deputat a cerut CSM-ului să-i demită pe trei membri ai Curții Constituționale - Detalii
Astăzi, a avut loc ședința Consiliului Superior al Magistraturii, iar membrii CSM au decis să această sesizare să fie expediată Parlamentului și Guvernului.

"Curtea Constituțională este o autoritate de jurisdicție constituțională, constituită în baza modelului francez, este o autoritate independentă și se subordonează doar Constituției. Sesizarea poate fi efectuată doar de către autoritatea care l-a numit, participarea altor autorități ar afecta considerabil independența Curții Constituționale. În context, CSM poate demara investigații doar în privința judecătorilor pe care i-a desemnat. Domnica Manole a fost numită de Parlament, iar Șova și Roșca au fost numiți de Guvern", a declarat Carolina Ciugureanu-Mihailuță.

Cu 12 voturi pro, membrii CSM au decis că sesizarea trebuie expediată Parlamentului și Guvernului. Decizia CSM poate fi atacată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0