Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Chicu, către politicieni de opoziție: Veți răspunde pentru divulgarea secretului de stat

© Sputnik / Rodion ProcaПарламент Parlament
Парламент Parlament - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul briefingului de presă pe care premierul l-a ținut după ședința comună cu președintele Igor Dodon și președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, Ion Chicu s-a referit la situația din agricultura afectată de secetă și la securitatea alimentară a țării.

CHIȘINĂU, 4 mai – Sputnik. Premierul Ion Chicu a spus că în această săptămână Guvernul va cercata car sunt efectele secetei și va face o evaluare a situației din agricultură după ploile din ultimele zile. În acest context el a ținut să dezmintă afirmațiile unor politicieni de opoziție care au spus că în condiții de criză economică, de secetă severă, este exportat grâul din țară.

"Țara are grâu, are suficiente resurse, securitatea alimentară va fi asigurată", a declar premierul.

El a ținut să le amintească politicienilor din opoziție care au afirmat că țara este lipsită de rezervele de stat că informația privind rezervele de stat este una confidențială și nu poate fi făcută publică, iar cine face acest lucru riscă să fie tras la răspundere.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Premierul Ion Chicu: Starea de urgență nu va fi prelungită după 15 mai

"Văd că unii politicieni din opoziție că deja spun că lipsesc rezervele de stat. Apropo, aceasta este informație închisă și pentru divulgarea acestui secret persoanele respective trebuie să poarte răspundere", a spus premierul.    

Ion Chicu spune că aceste mesaje vin să semene panică în rândurilor oamenilor și au scopul de a provoca creșterea prețurilor la grâu, pâine și făină.

"Vin cu mesaje pentru a panica, pentru a crește artificial prețurile inclusiv la grâu, pâine și făină. Asta este scopul lor… Avem rezerve, respectiv securitatea alimentară a țării va fi asigurată", ne-a asigurat prim-ministrul Ion Chicu.

Amintim că în data de 29 aprilie, deputatul PPDA Vasile Năstase i-a făcut o interpelare premierului Ion Chicu, în care i-a cerut să prezinte informații cu privire la rezerva de grâu a statului, stocurile la sfârșitul anului 2019 și exporturile care s-au făcut în ultimele luni.   

Президент Молдовы Игорь Додон  - Sputnik Moldova
Societate
Igor Dodon: Rezerve avem, de foame nu murim
„Primul semnal a venit de la Căușeni, de unde zeci de camioane încărcau și transportau zilele trecute cerealele de la elevator, mai apoi de la Giugiulești, unde s-au creat cozi de automobile încărcate cu cereale. Deoarece traversăm o perioadă economică nefastă, legată de epidemia COVID 19, deoarece anul agricol 2020 este unul extrem de complicat, marcat de o secetă devastatoare, rezervele de cereale sunt absolut necesare țării, ele constituind un element cardinal al securității alimentare a statului”, a afirmat Vasile Năstase în interpelarea sa.

Răspunsul venit atunci din partea Guvernului a fost că Republica Moldova nu efectuează exporturi de grâu în prezent.

Tot în acea zi, în cadrul ședinței Guvernului, premierul Ion Chicu a dat explicații cu privire la imaginile încărcate pe rețele de socializare în care erau surprinse camioane cu cereale ce se îndreptau spre Portul Giurgiulești pentru export. Chicu a declarat că este vorba despre „agenți economici din stânga Nistrului” care efectuează aceste exporturi de grâu și care „care au dreptul să-și comercializeze cerealele așa cum cred de cuviință”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0