COVID-19 a dat peste cap viața fiecăruia dintre noi, indiferent de vârstă, domeniul de activitate și statutul social. Cert este că pe fundalul închiderii mai multor afaceri, numărul angajaților care s-au pomenit peste noaste că au fost trimiși în șomaj tehnic sau, pur și simplu, au fost demiși, fără prea mari explicații este impunător.
Și pentru că de la instituirea stării de urgență în Moldova, auzim tot mai des expresia „șomaj tehnic” ne întrebăm ce presupune de fapt acest termen și cum se răsfrânge asupra angajatului.
Potrivit avocatului Andrei Baș, termenul „șomaj tehnic” este prevăzut în Codul Muncii și reprezintă imposibilitatea temporară a companiei de continuare a activității. Altfel spus, angajații trimiși în șomaj tehnic se pomenesc cu contractul suspendat pe o anumită perioadă de timp ce nu poate depăși patru luni de zile.
„Șomajul tehnic reprezintă imposibilitatea temporară de continuare a activități unității, în condițiile în care angajatorul demonstrează imposibilitatea desfășurării activității într-o anumită perioadă, el anunță șomaj tehnic. Perioada șomajului tehnic nu poate să depășească termenul de patru luni”, a declarat avocatul Andrei Baș pentru Sputnik Moldova.
Cert este că șomajul tehnic poate fi de două tipuri: cu acordul salariatului sau fără acordul salariatului. Ce înseamnă asta?
Reamintim că, pe 1 aprilie, Guvernul a aprobat mai multe măsuri pentru agenții economici care păstrează locurile de muncă prin metoda șomajului tehnic. Cât de mult măsurile Guvernului îi motivează pe angajatori să-și respecte angajamentele față de angajați nu se cunoaște, deoarece legislația prevede că aceștia vor beneficia de subvenții abia după ce vor achita toate contribuțiile la stat.