Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cât se va menține prețul descendent al petrolului – ce spun specialiștii

© Sputnik / OsmatescoRoman Chircă
Roman Chircă - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Săptămâna trecută, prețul pentru petrolul WTI cu livrarea, pentru prima dată în istorie, în mai, a scăzut la valori negative, cotațiile pe NYMEX au atins minus 40,32 dolari pe baril.
Cât se va menține prețul descendent al petrolului – ce spun specialiștii

În ultimele luni asistăm la o scădere semnificativă a prețului la petrol pe bursele internaționale. Epopeea a început după ședința din 6 martie 2020, care a avut loc la Viena, însă la care Organizația Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) și Rusia nu au ajuns la un consens.

Работа нефтяных станков - качалок - Sputnik Moldova
”O mie de dolari pentru un baril”: Planul american șochează piața petrolieră

Reducerea prețului la petrol este urmată evident și de o scădere a prețului la carburanți. Avantajați sunt și agricultorii care se întreabă cât va mai dura această perioadă în care prețul la motorină va continua să scadă ori e cazul să își facă niște rezerve. Iată de ce i-am solicitat o opinie economistului Roman Chircă, care a menționat că acest trend descrescător se va menține până la sfârșitul anului.

”Mai multe state exportatoare de petrol au fost afectate de această scădere. Acest lucru s-a datorat supraofertei de petrol, iar China nu mai are acea capacitate de producere. Această tendință se va menține cel mai probabil până la sfârșitul anului. Nu știu dacă agricultorii ar trebui să își facă niște rezerve, întrucât majoritatea lucrărilor au loc anume în această perioadă și toamna, însă nu e cazul să îngroape niște mijloace financiare. Până în anul viitor nu cred că vom avea creșteri majore la prețul petrolului”, spune Roman Chircă.

Добыча нефти, архивное фото - Sputnik Moldova
Revoluția de șist a SUA împotriva forței ruso-arabe a fost îngenunchiată
Totuși situația pare a fi schimbătoare, la 1 mai a intrat în vigoare un nou acord OPEC+, pe care țările petroliere le-au negociat pe 12 aprilie. Deci, în mai-iunie, producția ar trebui să scadă cu 9,7 milioane de barili pe zi, cu 7,7 milioane în a doua jumătate a anului și cu 5,8 milioane până la sfârșitul lunii aprilie 2022.

În același timp, experții notează că volumul de scădere a producției poate să nu fie suficient, având în vedere cererea care a scăzut din cauza pandemiei, care este estimată la aproximativ 30 de milioane de barili pe zi.

Pandemia COVID-19 a provocat o scădere record a prețurilor la petrolul din cauza colapsului cererii de materii prime. Piața a fost, de asemenea, afectată negativ de faptul că, în martie, țările OPEC+ nu au putut fi de acord să prelungească acordul anterior.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0