Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De la fundul râului, pe postament – Tainele tancului T-34 din Dubăsari

© Photo : Дубоссары официальный сайтЛегендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа - Sputnik Moldova
Abonare
Tancul T-34 a fost recunoscut drept cea mai bună mașină de luptă în timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei și a avut un rol important în eliberarea Basarabiei în 1944.

CHIȘINĂU, 3 mai – Sputnik. Un tanc T-34 a fost instalat pe un postament în orașul Dubăsari.

Acesta este unul dintre tancurile care a fost distrus în una din luptele din mai 1944, care au avut loc în zona satelor Coșnița și Pererita. În timpul luptei, el s-a prăbușit de pe faleză în râul Nistru. Echipajul, patru oameni, a murit, așa a fost trecut cazul în condicile militare ale armatei sovietice.  

© Sputnik / Irina LeahovaЛегендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
De la fundul râului, pe postament – Tainele tancului T-34 din Dubăsari  - Sputnik Moldova
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа

Dar peste trei sferturi de veac, mașina a fost scoasă din apă, de la fundul râului Nistru. Datorită acestui fapt s-a aflat că unul dintre participanții la acea luptă a supraviețuit. Mai mult, încă prin anii '60 ai secolului trecut acesta era viu și nevătămat. Și a fost găsit. Mai mult, el a participat la ceremonia de comemorare a acelor lupte în data de 24 august 1968, când tancul respectiv a fost instalat pe piedestal.

© Sputnik / Irina LeahovaЛегендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа
De la fundul râului, pe postament – Tainele tancului T-34 din Dubăsari  - Sputnik Moldova
Легендарная история дубоссарского Т-34 и его экипажа

Жители города Познань приветствуют советских воинов-освободителей на ИС-2 - Sputnik Moldova
Tancurile sovietice legendare din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial
Povestea lui a ajuns până astăzi datorită faptului că atunci jurnaliștii de la Soviețkaia Moldovavia au scris despre acest caz în august 1968.

Potrivit ziarului, numele celor patru eroi care au murit în tanc sunt: Ivan Șukunov și Grigore Korneev, ambii Eroi ai Uniunii Sovietice, mehanicul-pilot Constantin Mitrofanov și pușcașul Alexandr Maximov. Rămășițele lor pământești sunt înhumate la complexul memorialistic din Dubăsari.

Directorul Muzeului din Tiraspol, ala Melniciuc, a relatat pentru corespondentul Sputnik că în tanc a fost găsită o geantă ofițerească cu documente și medalii. Mai târziu s-a constatat că ordinele și medaliile erau nu doar ale celor care au murit, dar și ale altor ostași din unitate.  

В Подмосковье начались тренировки перед военным парадом 9 мая - Sputnik Moldova
Rusia
De ce este testat tancul rusesc „Armata” în Siria
"Dat fiind că Ivan Șukunov era Erou al Uniunii Sovietice, el a fost delegat să transmită ordinele și medaliile altor soldați. Între acelea, era și una pe numele lui Gavril Alexeenko. Când a fost găsită geanta ofițerească, Alexeenko era viu și teafăr, locuind la baștina lui – regiunea Stavropol. El a fost invitat la ceremonia înălțării tancului pe obelisc", a povestit Melniciuc.

Despre acest caz a povestit însuși Gavril Alexeenko ziarului Soviețkaia Moldavia încă atunci în 1968. El și-a amintit că atunci a fost propus pentru o medalie încă în 1943, pentru că în luptele din 16 spre 23 august a scos de pe câmpul de luptă 17 soldați răniți grav și doi ofițeri. "Cum a ajuns medalia mea în geanta lui Șukunov? Pur și simplu, nu au reușit să mi-o înmâneze", afirma în 1968 Gavril Alexeenko.

Mai multe detalii pe site-ul ru.sputnik.md.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0