Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Piața asigurărilor din Republica Moldova, afectată de coronavirus

© Sputnik / Rodion ProcaTatiana Vascan
Tatiana Vascan - Sputnik Moldova
Abonare
Pandemia de coronavirus a afectat mai multe domenii din Republica Moldova, inclusiv și domeniul asigurărilor.
Piața asigurărilor din Republica Moldova, afectată de coronavirus

În cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", expertul în asigurări Tatiana Vascan a declarat că în prezent situația pe piața asigurărilor din țara noastră nu este deloc îmbucurătoare. De fapt, ca și multe alte domenii, piața asigurărilor se confruntă cu o criză majoră provocată de COVID-19.

"Situația este tristă. Prestăm servicii online, dar nu toată lumea are posibilitatea să acceseze Internetul sau nu toți cunosc cum să se folosească online de acest serviciu. Oamenii stau acasă, nu au nevoie de carte verde sau de asigurare medicală pentru a pleca peste hotare. Chiar și acele asigurări auto de răspundere civilă obligatorie pe teritoriul țării noastre nu sunt solicitate, întrucât oamenii nu prea se deplasează cu mașina", a declarat expertul în asigurări.

În același timp, Tatiana Vascan spune că în țara noastră există o gamă foarte largă de asigurări, însă acestea nu se prea bucură de atenția cuvenită din partea moldovenilor, iar criza provocată de coronavirus accentuează și mai mult această situație.

"Cultura asigurărilor este foarte joasă în țara noastră din diverse motive. Oamenii nu au încredere că companiile de asigurări ar putea să-și onoreze obligațiunile, persoanele nu dețin prea multă informație, dar nici nu au prea au mare dorință de a afla despre opțiunile pe care le au", a remarcat ea.

În acest context, specialistul s-a referit la importanța unei asigurări de bunuri imobile și beneficiile pe care le pot obține cetățenii dacă au o asemenea asigurare. Tatiana Vascan a explicat că asigurarea de bunuri imobile este o asigurare benevolă de apartamente, case, garaje şi orice alt tip de bunuri imobile, împotriva deteriorării sau distrugerii. Astfel, posesorul unei astfel de asigurări este protejat de: inundații, incendiu, cutremur, explozie, căderea copacilor și acțiunile ilegale ale terțelor persoane.

"Mărimea primei de asigurare depinde de: suma asigurată, riscurile asigurate, categoria bunurilor supuse asigurării, perioada de asigurare și alte particularități. Pentru o locuință cu o suprafață nu prea mare persoana poate achita circa trei sute de lei pe an. În general, prima de asigurare anuală poate ajunge până la 2500 de lei pe an, în funcție de valoarea imobilului pe piață. Acest lucru ar însemna că proprietarul trebuie să achite 200 de lei pe lună", a precizat Vascan.

În Capitală, doar cinci procente din numărul total de locuitori își asigură bunurile imobile.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0