Comisar european: 1500 de miliarde de euro sunt necesari pentru redresarea UE

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertPaolo Gentiloni
Paolo Gentiloni - Sputnik Moldova
Abonare
Gentiloni a avansat această sumă în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Les Echos, în care vorbește despre dimensiunile crizei economice și despre posibilele soluții.

BRUXELLES, 1 mai - Sputnik, Daniela Porovăț. Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni (Italia) este de părere că fondul de redresare a Uniunii Europene, prevăzut pentru a fi instrumentul de răspuns la criza economică provocată de coronavirus, ar trebui să ajungă la 1.500 de miliarde de euro.

Gentiloni a avansat această sumă în cadrul unui interviu acordat cotidianului francez Les Echos, în care vorbește despre dimensiunile crizei economice și despre posibilele soluții.

„Ne trebuie un fond care să fie de cel puţin 10% din PIB-ul nostru, circa 1.500 de miliarde de euro”, a declarat Paolo Gentiloni.

Liderii UE au cerut săptămâna trecută Comisiei Europene să pregătească un fond de redresare în cadrul unui plan de ieşire din criză, care să detalieze, de asemenea, bugetul european pentru perioada 2021-2027.

Adrian Năstase - Sputnik Moldova
Năstase: Criza Uniunii Europene – ”Dezamăgire după aderare. Chiar un regret că am aderat”
Ultimele întâlniri la nivel european nu au pus capăt însă disensiunilor dintre statele UE, ţările din sud reclamând mai multă solidaritate financiară celor din nord, iar modalitatea de a face acest lucru rămânând încă în dezbatere.

Nu este clar dacă acest fond va subvenționa fără condiții actorii economici sau se va mulțumi cu împrumuturi destinate a fi rambursate.

„Sunt de acord cu Ursula von der Leyen”, preşedinta Comisiei Europene, „atunci când se referă la o combinaţie între cele două”, a afirmat Paolo Gentiloni, subliniind că, în orice caz, împrumuturile ar trebui acordate pe termen lung, chiar pe baza unei „datorii perpetue”, idee susţinută de Spania.

Comisarul european pentru economie a admis că este dificil să se ajungă la un consens chiar şi în cadrul Comisiei asupra funcţionării precise a fondului.

„Diavolul va fi ascuns în toate detaliile şi putem spune că vor fi mulţi diavoli, indiferent dacă este vorba despre valoarea totală, calendarul sau compoziţia acestui fond”, a mai spus comisarul european.

Paolo Gentiloni a apreciat însă că este absolut necesar să se acţioneze rapid, vizând lansarea unui plan de redresare chiar din semestrul al doilea al acestui an.

„Dacă nu putem vaccina pe toată lumea, nu va fi un moment în care, spre deosebire de un război, să putem declara că totul s-a terminat”, a subliniat comisarul.

El a atras atenția că se va intra în următoarele săptămâni, în această fază de recuperare, coexistând cu virusul.

„În timpul acestei faze trebuie să punem în aplicare strategia noastră de redresare. Nu se pune problema să aşteptăm un an”, a insistat comisarul european pentru economie.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0