Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Năstase: Criza Uniunii Europene – ”Dezamăgire după aderare. Chiar un regret că am aderat”

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
”Nu doar creșterea euroscepticismului - ci chiar apariția unor semne de întrebare serioase privind viitorul „Uniunii””

BUCUREȘTI, 29 apr – Sputnik. O mini serie de note și analize intitulată ”Crizele de după criză” l-a dus pe Adrian Năstase la un episod cheie, mai ales în momentul de față: ”Criza Uniunii Europene”.

Premierul care a dus greul aderării – și cel care a făcut să fie votată modificarea Constituției în sens ”european” a amintit că pe 25 aprilie s-au împlinit 15 ani de la semnarea, de către România și Bulgaria, la Luxemburg, a Tratatului de aderare la Uniunea Europeană.

”Mă așteptam ca semnificația acelui moment să fie marcată de către autorități”, mărturisește Năstase amintind că ”la patru luni după finalizarea negocierilor, dar și după alegerile prezidențiale din 2004, Băsescu ”a uitat” să ne invite la acea ceremonie, pe președintele Iliescu și pe mine, dar evenimentul a intrat, oricum, in istoria recentă a României”.

Culmea, marelui om politic român Adrian Năstase i-a adus aminte ”de acele eforturi si de semnificația acestei zile fostul premier al Bulgariei, regele Simeon de Saxa-Coburg-Gotha, partener în realizarea unui tandem de succes, printr-un mesaj emoționant”.

”Probabil că liderii României sunt, în această perioadă, ocupați să contureze modul de ridicare a restricțiilor după 15 mai”, zi în care, spune nu fără ironie Adrian Năstase, ”vom redeschide campania electorală”.

Dar, a doua zi, Adrian Năstase a revenit la analiza sa despre criza europeană cu o constatare – reacția surprinzătoare a cititorilor.

”Am fost surprins să citesc comentariile la acel articol pe Facebook. Zeci de mesaje de dezamăgire pentru ce s-a întâmplat după aderare. Chiar un regret că am aderat la Uniunea Europeană”, constată Năstase.

Culmea este că ”premierul aderării” nu încearcă să combată aceste opinii – ci să găsească nici explicații contextuale:

”Probabil că actuala epidemie dar și guvernarea din acești ani au generat această stare de spirit”, scrie Năstase, care precizează ”Sunt conștient că e vorba de un anumit eșantion”.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, în timpul videoconferinței cu liderii europeni cu privire la Coronavirus, COVID-19, la Consiliul European - Sputnik Moldova
Criza solidarității: Se va salva Europa pe sine însăși?
Cu toate acestea, marele diplomat nu uită să menționeze, fie și în treacăt, de motive de fond, cronice chiar, cu efecte vizibile în state puternice al UE:

”Dar ceea ce s-a întâmplat în Marea Britanie, ceea ce se întâmplă în Polonia, Ungaria, Cehia sau în Italia, Spania, Franța ne arată nu doar creșterea euroscepticismului ci chiar apariția unor semne de întrebare serioase privind viitorul „Uniunii””, scrie Năstase – care pune cuvântul ”Uniune” în ghilimele – nu cred că formă, ci de fond.

Analiza și notele lui Adrian Năstase le puteți citi pe blogul personal

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0