Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Solicitările autorităților locale: Statul ar trebui să le dezlege mâinile APL-urilor

© Sputnik / Rodion ProcaViorel Furdui
Viorel Furdui - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile publice locale susțin că dialogul cu puterea centrală ar trebui să capete o nouă formă.
Solicitările autorităților locale: Statul ar trebui să le dezlege mâinile APL-urilor

Atunci când se iau decizii la nivel central, ar trebui să fie consultați și primarii din țară. De această părere este primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, dar și directorul executiv al CALM, Viorel Furdui. Pandemia a venit la pachet cu mai multe probleme de ordin economic, iată de ce statul ar trebui să intervină și să susțină prin diferite metode acele sectoare care au fost afectate, spune Furdui.

Dinu Țurcanu - Sputnik Moldova
Politică
În fiecare sat, ca în oraș: Ce promite noul președinte al raionului Orhei – Video
”Căutarea și găsirea resurselor de a acoperi aceste pierderi ale bugetelor locale. APL-urile caută și cheltuie bani din resurse proprii. În fața Guvernului va sta o sarcină foarte mare de a revedea bugetul planificat. Autoritățile publice locale trebuie să aibă mai multe competențe în ceea ce ține relația cu mediul de afaceri, inclusiv pe partea ce ține de acordarea unor facilități și suport  în vederea rezolvării problemelor. Noi am și venit cu această propunere către Guvern, ca autoritățile locale să decidă în ce măsură poate fi continuată activitatea economică. Totodată, este extrem de importantă comunicarea dintre puterea centrală și puterea locală”, spune Viorel Furdui.  

Viorel Furdui mai spune că această situație trebuie să fie o lecție importantă, iar concluzia la care trebuie să se ajungă este necesitatea imperioasă a descentralizării, iar mâinile autorităților publice locale să fie dezlegate.

Primarul orașului Edineț, Constantin Cojocaru, susține că statul ar trebui să vină cu o politică clară de suport pe mai multe domenii.

”Va fi problematic să se intervină pe segmentul agrar, însă în legătură cu situația meteorologică vor trebui identificate soluții. Trebuie de gândit și o formulă cum statul ar putea să se ofere suport sectorului HORECA, întrucât, de exemplu, la Edineț vor fi probleme. Pentru cei care au continuat să ofere salarii angajaților, Guvernul ar trebui să găsească o formulă de stimulare a acestora. Eu vorbesc la nivel de municipiu, în sate situația este alta”, spune Constantin Cojocaru.

Totodată, primarul de la Edineț mai spune că și pe partea ce ține de patente ar trebui să se intervină.

”De ce magazinele alimentare au putut activa, însă piețele, acolo unde sunt produse autohtone nu? S-a creat impresia la un moment dat că statul susține agenții economici mari, dar pe ăștia mici îi lasă în voia sorții”, mai spune primarul.

Constantin Cojocaru conchide: ”Pentru întreținerea autorităților publice locale de nivelul doi se cheltuie anual între 10 și 12 milioane de lei, însă eficiența acesteia este egală cu zero”, iată de ce în amalgamul acestei crize, dacă APL-urile de nivelul doi nu ar fi existat, în bugetul statului ar fi rămas suplimentar în jur de 12 milioane de lei, spune primarul de la Edineț.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0