Roman Mihăeș susține că tergiversarea pronunțării hotărârii de către Curtea Constituțională în privința acordului de împrumut încheiat cu Rusia induce o stare de nervozitate în societate. În aceste condiții, creditul ar putea să nu mai fie acordat niciodată, crede expertul.
El mai spune că Moldova are nevioe să ia cu împrumut 800 de milioane de euro pentru a acoperi deficitul bugetar care a crescut substanțial.
„În cazul în care cade din ecuație creditul rusesc trebuie de identificat în altă parte acești bani, iar pentru asta îți trebuie timp. Unii spun „de ce Guvernul nu se împrumută pe piețile financiare internaționale, acolo unde sunt bani, dar la costuri mai mari, cu condiții mult mai dure?”. Deci, Guvernul va avea o problemă în cazul unei situații incerte cu creditul din Rusia, pentru a încerca să identifice alte surse. Curtea Constituțională trebuie să dea o soluție pe 7 mai, hotărârea ei ar putea să fie pertinentă, pentru a vedea ce facem în continuare cu accesarea creditului rusesc”, a punctat Roman Mihaeș.
Curtea Constituțională se va pronunța pe 7 mai pe marginea contestării Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse referitor la creditul de 200 milioane de euro.