Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lesnic: Chișinăul nu poate garanta accesul la servicii medicale în stânga Nistrului

© Photo : Guvernul Republicii MoldovaCristina Lesnic Кристина Лесник
Cristina Lesnic Кристина Лесник - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile Republicii Moldova solicită susținerea Organizației Mondiale a Sănătății în regiunea transnistreană, în contextul situației legate de pandemia coronavirusului.

CHIȘINĂU, 29 apr – Sputnik. Autoritățile de la Chișinău solicită Organizației Mondiale a Sănătății să trimită o misiune strict tehnică în regiunea transnistreană. Asta după ce OSCE a informat că nu există deocamdată niciun plan de convocare a reuniunii în format 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean, cerută de Chișinău.

Igor Dodon - Sputnik Moldova
Politică
Igor Dodon: Problema transnistreană poate fi soluționată - Detalii
Potrivit unui comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare, autoritățile Republicii Moldova cer convocarea reuniunii pentru a examina situația legată de COVID-19 și aspectele de sănătate în regiune.

„Astfel, Biroul Politici de Reintegrare face uz de instrumente alternative celor consacrate istoric pentru a se informa despre realitățile crizei pandemice și respectarea drepturilor omului în materie de sănătate în regiunea transnistreană”, precizează serviciul de presă al instituției.

Mai mult, viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, menționează că „autoritățile constituționale nu pot garanta respectarea drepturilor omului, inclusiv accesul populației la servicii medicale”, în partea stângă a Nistrului.

„Constatăm cu îngrijorare că autoizolarea regiunii transnistrene și împiedicarea liberii circulații în corelare cu accesul la asistență medicală a cetățenilor moldoveni asigurați medical de către Republica Moldova, precum și corectitudinea datelor și informațiilor din teren afectează grav drepturile omului, precum și managementul riscurilor în condițiile pandemiei”, a spus Cristina Lesnic.

COVID 19 – o oportunitate pentru reintegrarea țării? Lesnic: nu e rău dacă vom controla...>>>

Oficialul a subliniat că agenda prioritară pe durata situației de urgență prevede identificarea unui echilibru de sănătate și respectarea drepturilor omului în Republica Moldova, care include și starea sănătății populației din regiunea transnistreană, unde locuiesc aproximativ 320 mii de cetățeni moldoveni.

Anterior vicepremierul pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a declarat pentru Sputnik Moldova că o problemă nesoluționată care persistă și necesită măsuri urgente este circulația medicilor de pe ambele maluri ale Nistrului, iar argumentele Tiraspolului nu sunt pertinente. Libera circulație pe ambele maluri ale Nistrului a cadrelor medicale a fost abordată și la nivel înalt.

”Avem foarte multe persoane care locuiesc pe malul stâng, dar muncesc pe malul drept, cum ar fi în spitale sau farmacii. Acest lucru a creat mai multe probleme, iar motivele pe care le invocă Tiraspolul nu sunt justificate și noi am abordat această problemă la nivel înalt. Chiar și pe timp de război medicii au avut acces să trateze pacienții. Noi vom continua să abordăm acest subiect pentru a găsi o soluție în cel mai scurt timp”, spune Cristina Lesnic. 

Totodată, vicepremierul pentru Reintegrare a menționat că orice decizie luată de Comisia pentru Situații Excepționale în legătură cu pandemia de coronavirus trebuie să fie aplicată și în Transnistria.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0