Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Dodon: Problema transnistreană poate fi soluționată - Detalii

© Sputnik / Rodion ProcaIgor Dodon
Igor Dodon - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a vorbit în cadrul unei conferințe de presă despre soluționarea problemei transnistrene, menționând aspectele principale pe care se axează autoritățile.

CHIȘINĂU, 10 feb - Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că problema transnistreană va fi soluționată în momentul în care se va găsi un compromis. Potrivit președintelui, Transnistria este parte a Republicii Moldova și autoritățile vor depune tot efortul pentru a găsi o soluție politică.

Кремль и здание МИД - Sputnik Moldova
Politică
Kozak și Krasnoselski au discutat planurile de cooperare dintre Rusia și Transnistria

”Eu consider că problema transnistreană poate fi soluționată și va fi soluționată atunci când vom găsi un compromis, atât pe intern, consens național, cât și cu cei din partea stângă a Nistrului. Eu repet poziția noastră. Transnistria este parte a Republicii Moldova și noi trebuie să găsim toate elementele posibile pentru o soluție politică”, a declarat șeful statului.

Președintele țării, Igor Dodon, a precizat că autoritățile de la Chișinău sunt gata să ofere Transnistriei garanții și împuterniciri necesare sau o autonomie largă.

El a menționat că noi avem deja un exemplu pozitiv în acest sens, fiind vorba de autonomia găgăuză.

”În acest an ne vom axa pe rezolvarea problemelor curente cu care se ciocnesc cetățenii din stânga și dreapta Nistrului, iar atunci când vom fi gata, vom merge și cu soluția politică. Pentru a începe dezbateri publice la capitolul soluții politice, noi încă nu suntem pregătiți”, a punctat Igor Dodon. 

Anterior, președintele Republicii Moldova a anunțat disponibilitatea autorităților moldovenești de a oferi Transnistriei „o autonomie largă”, accentuând însă că „Transnistria nu are viitor fără Moldova”.

El a precizat că o asemenea decizie politică poate fi luată însă doar după ce partea transnistreană va accepta discuțiile la masa negocierilor.

Președintele a subliniat că părțile „trebuie să se așeze la masa negocierilor, să recunoaștem că viitorul nostru este împreună, pentru că nu va exista independența acestei regiuni” și „singura soluție este să fim împreună”.

Fluxul de știri
0