Curtea Constituțională urmează să examineze, în fond, pe 7 mai, constituționalitatea prevederilor acordului de împrumut din partea Federației Ruse. Jurisprudența internațională în domeniul tratatelor internaționale a evoluat în ultimii ani, iar o hotărâre a CC din Moldova spune că orice tratat internațional care urmează a fi ratificat este supus a priori controlului de constituționalitate.
Politologul Angela Kolațchi spune că magistrații constituționali, în partea de constatare a suspendării acordului de împrumut din partea Federației Ruse, au făcut referire la o adresă a CC către Parlament din anul 2002, care viza problema tratatului de frontieră moldo-ucrainean. Kolațchi mai spune că este dificil de anticipat decizia Curții Constituționale și că există câteva scenarii.
„Dacă se constată încălcări de procedură, Guvernul va transmite încă o dată Acordul spre ratificare, iar în cazul în care CC identifică în textul Acordului prevederi care contravin Constituției, acesta nu va mai putea intra în vigoare în forma sa actuală”, a precizat Angela Kolațchi