Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sunt câteva scenarii pentru Acordul de creditare cu Rusia: Ce spune un expert

© Sputnik / Miroslav RotariАнжела Колацки
Анжела Колацки - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Angela Kolațchi afirmă că este dificil de a prezice care va fi hotărârea Curții Constituționale cu privire la Acordul de împrumut din partea Federației Ruse și că există câteva scenarii în acest sens.
Sunt câteva scenarii pentru Acordul de creditare cu Rusia: Ce spune un expert

Curtea Constituțională urmează să examineze, în fond, pe 7 mai, constituționalitatea prevederilor acordului de împrumut din partea Federației Ruse. Jurisprudența internațională în domeniul tratatelor internaționale a evoluat în ultimii ani, iar o hotărâre a CC din Moldova spune că orice tratat internațional care urmează a fi ratificat este supus a priori controlului de constituționalitate.

Долар  - Sputnik Moldova
Societate
Constituționalitatea Acordului de creditare din partea Rusiei nu va fi examinată astăzi

Politologul Angela Kolațchi spune că magistrații constituționali, în partea de constatare a suspendării acordului de împrumut din partea Federației Ruse, au făcut referire la o adresă a CC către Parlament din anul 2002, care viza problema tratatului de frontieră moldo-ucrainean. Kolațchi mai spune că este dificil de anticipat decizia Curții Constituționale și că există câteva scenarii.

„Dacă se constată încălcări de procedură, Guvernul va transmite încă o dată Acordul spre ratificare, iar în cazul în care CC identifică în textul Acordului prevederi care contravin Constituției, acesta nu va mai putea intra în vigoare în forma sa actuală”, a precizat Angela Kolațchi

Grupul Pro-Moldova, Platforma DA şi PAS, au contestat separat la Curtea Constituțională acordul de împrumut cu Federația Rusă.

Fluxul de știri
0