Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Constituționalitatea Acordului de creditare din partea Rusiei nu va fi examinată astăzi

© AP Photo / LM OteroДолар
Долар  - Sputnik Moldova
Abonare
Constituționalitatea Acordului de finanțare semnat de Guvernele Republicii Moldova și cel al Federației Ruse urma să fie examinată în cadrul ședinței de astăzi a Curții Constituționale.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Curtea Constituțională a Moldovei nu se întrunește astăzi în ședință pentru a examina constituționalitatea acordului de împrumut semnat de Guvernul Republicii Moldova și cel al Federației Ruse.

Знак процента в витрине. - Sputnik Moldova
Care va fi soarta acordului de creditare cu Rusia: Opinia puterii și opoziției

Potrivit unui comunicat de presă al instituției, „data, ora şi locul şedinţelor sunt aduse la cunoştinţa părţilor cel mai târziu cu zece zile înainte de începutul şedinţei, cu excepţia cazurilor extraordinare”.

Amintim, Curtea Constituțională a suspendat acțiunea, inclusiv procedura de intrare în vigoare, a Legii pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Federației Ruse și Guvernul Republicii Moldova privind acordarea Guvernului Republicii Moldova a unui împrumut financiar de stat.

Amintim că joi seara Curtea Constituțională a suspendat procedura de intrare în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia , care a fost aprobată mai devreme de Parlament.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Societate
Ion Chicu spune în ce condiții nu vor putea fi plătite pensiile și salariile
Documentul presupune oferirea Moldovei a unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro. Mai multe întrebări în legătură cu acest acord au avut fracțiunea Platforma Acțiune și Solidaritate și grupul Pro Moldova. Drept urmare, documentul a fost susținut de 56 de deputați care reprezintă majoritatea parlamentară. Dar deja în seara zilei de joi, Curtea Constituțională a suspendat intrarea în vigoare a legii aprobate de organul legislativ suprem al țării.

Potrivit acordului, Rusia trebuie să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferat în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a documentului.

Creditul oferit de Rusia trebuie să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0