CHIȘINĂU, 27 apr. – Sputnik. Trei din patru locuitori ai țării noastre dețin carduri de plată. Potrivit BNM, anul trecut, fiecare deținător a făcut, în medie, 19 plăți cu cardul, cu 16 mai multe decât în 2015. În acest an, experții susțin că achitările vor crește și mai mult având în vedere că oamenii sunt încurajați să plătească cu cardul pentru o protecție mai bună împotriva COVID-19.
Snejana Martin din Capitală susține că până la pandemie obșinuia să scoată salariul de pe card și toate plățile să le facă cash, acum însă și-a schimbat obiceiul.
"Am înțeles că este mult mai igienic să achit cu cardul, de aceea nu mai scot toți banii de pe el, ci îmi las pentru achitarea serviciilor comunale, produselor alimentare și pentru efectuarea altor plăți. Cred că voi continua și după această carantină să utilizez mai des cardul bancar", a menționat femeia.
Oxana Popa lucrează casieriță la un market din sectorul Ciocana al Capitală. Tânăra a spus că mult mai mulți oameni au trecut la achitările cu cardul.
"Eu de fiecare dată întreb oamenii cum vor achita produsele alimentare: cu cardul sau cash și am obervat că numărul celor care achită cu cardul este în creștere. Se pare că omenii devin mult mai responsbili", a declarat casierița.
Iar experții economici susțin că trecerea de la numerar la plățile făcute cu cardul va reduce evaziunea fiscală și vor stimula o mai mare transparență.
"Încet, încet avansăm la trecerea achitărilor cu cardul. Este un lucru foarte bun, va fi mai multă transparență și mai puțină economie tenebră. În unele țări, chiar și la piață achitările se fac cu cardul. La noi acum, mai des se achită serviciile, dar anul acesta sperăm să crească numărul tranzacțiilor. În doi ani, o treime din banii care rulează ar putea fi transferați cu cardul și la noi", a declarat expertul în economie Veaceslav Ioniță.
Contactați de Sputnik Moldova, reprezentanții Serviciului de Presă al BNM au declarat că numărul celor care achită cu cardul este în creștere, însă cifra exactă a numărul de achitări făcute cu cardul în primul trimestru al anului va fi publicată în raportul instituției din luna mai.
Totodată, BNM a reiterat că recomandă în continuare cetățenilor să achite cumpărăturile cu cardul, dar în același timp să aibă grijă să nu divulge informațiile confidențiale străinilor.
La sfârșitul anului trecut, în circulație, era două milioane de carduri sau cu 4% mai multe față de 2018. Astfel, pe parcursul lui 2019, numărul operațiunilor efectuate cu cardurile emise în Moldova a constituit 72,9 milioane și au fost făcute circa 37 milioane de plăți, în creștere cu 57% față de 2018. Majoritatea operațiunilor cu cardurile emise în Republica Modova au fost efectuate în țară, circa 82,5% sau cu aproape 30 la sută mai mult decât în 2018, iar peste hotare au fost efectuate 17,5% din oprațiuni, cu peste 36 la sută mai mult.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova