Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Banca Națională a Moldovei: Anunț important pentru cei care au credite contractate

© Sputnik / Miroslav RotariНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы  - Sputnik Moldova
Abonare
Banca Națională a Moldovei anunță că a adoptat o hotărâre privind obligațiile persoanelor fizice aflate în dificultate de plată a creditelor contractate, în condițiile stării de urgență.

CHIȘINĂU, 18 mart - Sputnik. Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a emis o hotărâre prin care le permite băncilor licențiate gestiunea flexibilă a obligațiilor de plată a creditelor în cazul persoanelor fizice. Măsurile au fost adoptate, având în vedere că în condițiile stării de urgență mulți oameni care au contractat credite nu vor putea plăti ratele la timp. 

Hotărârea facilitează acordarea de către băncile licențiate a unor înlesniri la plata pentru creditele existente ale persoanelor fizice până pe 31 mai 2020.

”Aceste măsuri vor putea fi aplicate în mod selectiv și individual de către bănci, conform propriilor capacități, reglementări și prevederi contractuale. În același timp, decizia BNM determină necesitatea  gestionării prudente de către bănci a tuturor riscurilor în vederea menținerii stabilității sectorului bancar și protejării deponenților”, anunță BNM printr-un comunicat de presă. 

Persoanele fizice care își pot onora în continuare creditele, în special prin modalitățile de plată la distanță, sunt încurajate să o facă.

 Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, depune flori în memoria eroilor căzuți în luptele pentru apărarea integrității și independenței Republicii Moldova din 1992 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Șeful statului e explicat cum va trăi Moldova în condițiile epidemiei de coronavirus

BNM precizează că băncile licențiate din Republica Moldova dispun de suficiente lichidități și capital, sunt solide și stabile.

Ieri, mai multe bănci comerciale din Moldova au anunțat că sunt dispuse să reeșaloneze plățile pentru creditele contractate până în luna mai, în condițiile în care numeroși oameni nu pot plăti ratele pentru că au intrat în carantină sau nu merg la muncă pentru că instituțiile și-au sistat activitatea. 

În Moldova, până în prezent au fost confirmate 30 de cazuri de îmbolnăvire cu COVID-19, iar noaptea trecută a fost înregistrat primul deces din cauza maladiei. A murit o femeie în vârstă de 61 de ani din satul Bălceana, raionul Hâncești, care a revenit recent din Italia. 

Fluxul de știri
0