Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Afaceri reprofilate: O fabrică de tricotaj din Chișinău produce acum măști de protecție

© Photo : Sergiu MalaiO fabrică de tricotaj din Chișinău s-a reprofilat și produce măști
O fabrică de tricotaj din Chișinău s-a reprofilat și produce măști - Sputnik Moldova
Abonare
Mai multe companii din Moldova se reprofilează în contextul pandemiei de coronavirus, ca să supraviețuiască pe timp de criză. Unii antreprenori renunță la producțiile lor pentru a realiza în schimb echipamente de protecție.

CHIȘINĂU, 28 apr - Sputnik. Pentru a supraviețui în perioada de criză, unii antreprenori și-au reprofilat afacerile și au început să producă ceea ce este acum solicitat pe piață. Este și cazul lui Sergiu Malai, fondator al unei fabrici de confecție din Chișinău, care produce în prezent, în loc de pulovere din tricotaj, măști medicale.

© Photo : Sergiu MalaiO fabrică de tricotaj din Chișinău s-a reprofilat și produce măști
Afaceri reprofilate: O fabrică de tricotaj din Chișinău produce acum măști de protecție - Sputnik Moldova
O fabrică de tricotaj din Chișinău s-a reprofilat și produce măști
Hainele cusute la fabrica lui erau până acum exportate în nordul Italiei - una dintre regiunile cele mai afectate de coronavirus din toată Europa.

© Photo : Sergiu MalaiMăștile de protecție sunt produse dintr-o stofă numită flizerină
Afaceri reprofilate: O fabrică de tricotaj din Chișinău produce acum măști de protecție - Sputnik Moldova
Măștile de protecție sunt produse dintr-o stofă numită flizerină

Odată cu impunerea restricțiilor în domeniul comerțului, antreprenorul nu a mai putut livra marfa peste hotare și a fost nevoit să caute soluții. 

”Noi suntem afectați la fel ca toată lumea. Avem angajați, avem de plătit impozite, chirii și am pierdut clienții din nordul Italiei. Nu mai exportăm. Luând în considerare toți acești factori, am decis să ne reprofilăm”, a declarat Sergiu Malai pentru Sputnik Moldova. 

Angajații fabricii au lăsat deoparte puloverele și s-au dedicat complet producției de măști de protecție. Acestea sunt confecționate dintr-o stofă care se numește flizerină. 

© Photo : Sergiu MalaiReprofilarea afacerii i-a permis lui Sergiu Malai să-și păstreze angajații și să le plătească salarii
Afaceri reprofilate: O fabrică de tricotaj din Chișinău produce acum măști de protecție - Sputnik Moldova
Reprofilarea afacerii i-a permis lui Sergiu Malai să-și păstreze angajații și să le plătească salarii

Sergiu Malai este convins că măștile oferă o protecție sporită împotriva COVID-19. 

”Masca este făcută din trei straturi. Coronavirusul are dimensiuni de 120-160 de nanomicroni, iar flizerina este un material la care distanța dintre fibre este mai mică de 120 de nanomicroni și nu permite trecerea virusului prin mască”, susține antreprenorul.

© Photo : Sergiu MalaiMai multe loturi de măști au fost livrate spitalelor, iar acum producția este disponibilă pentru oricine
Afaceri reprofilate: O fabrică de tricotaj din Chișinău produce acum măști de protecție - Sputnik Moldova
Mai multe loturi de măști au fost livrate spitalelor, iar acum producția este disponibilă pentru oricine
El spune că această activitate îi permite să-și păstreze cei 25 de angajați pe care îi are și să le plătească salarii. 

Cât de rentabilă este producția de măști de protecție

Sergiu Malai a evitat să invoce cifre, dar a spus că la începutul pandemiei exista mai multă cerere pentru măști medicale, întrucât spitalele duceau mare lipsă de echipamente de protecție.

© Photo : Sergiu MalaiDoritorii de a comanda măști pot plasa comenzi online, iar produsele le sunt livrate acasă
Afaceri reprofilate: O fabrică de tricotaj din Chișinău produce acum măști de protecție - Sputnik Moldova
Doritorii de a comanda măști pot plasa comenzi online, iar produsele le sunt livrate acasă

”Am lucrat mult cu un partener care livra în spitale produsele noastre. Acum, comenzile pentru spitale sunt mai mici, pentru că în țară au ajuns diferite ajutoare umanitare care au acoperit această cerere. Noi sperăm însă că vom avea clienți și în continuare, întrucât oamenii vor trebui să revină în curând la muncă, dar pericolul de infectare încă există și vor avea nevoie de măștile noastre ca să se protejeze. Acest lucru este bun nu doar pentru noi, ci și pentru populație, pentru a diminua riscurile”, a declarat antreprenorul. 

Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Parlamentul a adoptat legea ce prevede susținerea mediului de afaceri

Sergiu Malai afirmă că prestează și servicii de livrare a produselor la domiciliu. Doritorii pot plasa comanda online, iar măștile le sunt aduse acasă clienților.

Aminfim că Guvernul a aprobat mai multe măsuri menite să susțină mediul de afaceri și populația în contextul crizei declanșate de coronavirus. Acestea prevăd extinderea termenului de achitare a unor impozite și taxe, subvenționarea plăților salariale, susținerea populației prin ajutoare de șomaj și altele.

De asemenea, sunt implementate două programe de suport pentru mediul de afaceri - unul de subvenționare a dobânzilor și altul privind rambursarea taxei pe valoare adăugată.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Statul vrea să relanseze economia prin susținerea mediului de afaceri - Detalii

În cadrul primului program poate beneficia de facilități orice întreprindere care contractează credite pentru necesități precum achitarea salariilor, investiții etc. 

Suma subvențiilor care urmează să fie achitată pe parcursul anului 2020 se ridică la 90 de milioane de lei.

Cât privește programul de rambursare a taxei pe valoare adăugată, beneficiari pot deveni întreprinderile înregistrate în calitate de plătitori ai TVA. Programul presupune rambursarea taxei pe valoare adăugată acumulate în cont de către întreprindere.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0