Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Sfaturi pentru femeile gravide: Iată cum trebuie să se protejeze de COVID-19

© Sputnik / Владимир Вяткин / Accesați arhiva multimediaRezonanță magnetică, gravide, maternitate
Rezonanță magnetică, gravide, maternitate - Sputnik Moldova
Abonare
Gravidele se pot îmbolnăvi de COVID-19 la fel ca și alți pacienți, însă prin respectarea măsurilor de protecție, pot evita infectarea cu coronavirus. Medicul Aliona Lupașco a venit cu câteva sfaturi în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

CHIȘINĂU, 27 apr. – Sputnik. Medicul obstetrician de la Institutul Mamei și Copilului Aliona Lupaşcu a declarat în cadrul emisiunii ”ATITUDINI” că femeile însărcinate, la fel, ca și alte persoane, nu sunt ferite de a contamina COVID-19. Doctorul susțin însă că deși se recomandă autoizolarea în această perioadă, gravidele au nveoie de plimbări în aer liber. Totuși, pentru asta ele trebuie să țină cont de câteva recomandări.

Viorica Dumbrăveanu Ministru al Sănătății, Muncii și Protecției Sociale - Sputnik Moldova
Societate
Dumbrăveanu: 18 persoane sunt în stare extrem de gravă și sunt conectate la aparate

"Atunci când merg la plimbare, gravidele trebuie neapărat să aibă cu ele mască și mănuși când trec prin scara blocului. Dacă se plimbă singure, atunci pot scoate masca. La fel, trebuie să aibă grijă să păstreze distanța socială. Dacă o femeie gravidă are simptome de COVID-19, trebuie să fie izolată într-o cameră separată. Am constat că COVID-19 la gravide se răsfrânge mai ușor decât la persoanele vârstinice. Nu avem cazuri nici la nivel național, nici la nivel internațional ca coronavirusul să făcut victime în rândul gravidelor ", a declarat medicul obstetrician Aliona Lupaşcu. 

Și după ce au născut, femeile trebuie să țină cont de mai multe recomandări.

Медицинский работник - Sputnik Moldova
Societate
Ultima oră: Republica Moldova trece de pragul de 100 de decese cauzate de COVID-19
"În primul rând, atunci când pleacă din maternitate, mamale care nu au simptome de COVID-19 sunt informate că nu au dreptul să primeacă oaspeți în această perioadă, iar în casă trebuie să fie doar soțul și o bunică, atât. Dacă mama se contaminează cu coronavirus, atunci trebuie să fie izolată de bebeluș, iar laptele poate fi stors și cineva din familie să hrănească copilul. Nu s-a demonstrat că prin laptele materen se transmite boala, așa că nu va fi niciun pericol. Toți din casă care intră în contact cu mama trebuie să se spele des pe mâini, se poarte mască și să folosească gelul atibacterian. Locuința trebuie des aerisită, iar meniul mamei trebuie să fie bogat în vitamine", a mai spus medicul Aliona Lupaşcu. 

În prezent, sunt 3 408 persoane infectate cu COVID-19. Ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, a declarat azi că 18 persoane se află în stare extrem de gravă și respiră cu ajutorul aparatelor, iar 222 de oameni sunt în stare gravă. În cazul a 553 de persoane starea de sănătate este de gravitate medie. Restul pacienților sunt în stare satisfăcătoare. Până acum, 895 de pacienți s-au tratat, iar 101 au decedat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0