Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

S-a stins din viață actorul Grigore Rusu

© Sputnik / Evghenii PANASENCOBiserică
Biserică - Sputnik Moldova
Abonare
S-a stins din viață Grigore Rusu, actor, regizor, profesor universitar, cercetător științific, istoric teatral, Maestru Emerit al Artei.

CHIȘINĂU, 27 apr – Sputnik. Biografia actorul Grigore Rusu este evocată într-un necrolog semnat de ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, de secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și de colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Valentina Savina - Sputnik Moldova
Ziua Mondială a Circului: Interviu cu directoarea Colegiului de Stat de Circ din Rusia
Născut în data de 9 aprilie 1936, în raionul Drochia, Grigore Rusu a absolvit Şcoala Teatrală „B. Şciukin” de la Moscova în anul 1960, alături de I. Ungureanu, S. I. Şcurea, I. Todorov, D. Caraciobanu, E. Malcoci, V. Izbeşciuc, E. Todoraşcu, V. Constantinov, A. Pogolşa, V. Grigoriev, D. Fusu, P. Iaţcovschi, I. Gore, N. Doni, N. Vodă-Mocreac – generația care va pune bazele Teatrului pentru Tineret „Luceafărul”.

Timp de 26 de ani, Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul”, interpretând peste 80 de roluri, printre care Von Calb din „Intrigă şi iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „A 12-a noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă” etc. S-a filmat în mai multe pelicule ale studioul „Moldova-film”, fiind invitat și pentru sonorizarea filmelor, a interpretat rolul lui I. Bodiul în pelicula „Ani şi filme” de M. Calic, produsă de studioul cinematografic „M. Gorki”.

A fost angajat la Teatrul Televizat „Dialog”, condus de Gheorghe Siminel. Ulterior se încadrează pe tărâmul pedagogiei la filiala Școlii Superioare de Teatru „B. Şciukin”, care activa pe lângă Teatrul „Luceafărul”.

Din anul 1967 a activat în calitate de şef la mai multe catedre în cadrul Institutului de Arte Frumoase, azi Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. A predat disciplinele Arta vorbirii scenice şi canto, Arta actorului şi vorbirea scenică și a avut numeroși discipoli.

Ded Moroz - Sputnik Moldova
Rusia
Povești pentru turiști. Cum legendele ajută la dezvoltarea turismului în Rusia

Grigore Rusu este cunoscut și în calitate de autor de lucrări metodico-ştiinţifice şi de analiză a fenomenului teatral şi actoricesc. Editează şi câteva monografii despre vedetele teatrului: E. Ureche, V. Cupcea, C. Târţău, „Din conturnii timpului” despre Veniamin Apostol şi „Teatrul – dragostea mea” despre Petru Baracci. Este autorul volumului autobiografic „Evocări”.

"Suntem profund îndurerați de această pierdere enormă și, în aceste momente de mare tristețe, transmitem condoleanțe și compasiune familiei îndurerate", mai menționează, în necrologul făcut public astăzi, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov, secretarul de stat în domeniul culturii, Andrei Chistol, și colectivul Teatrului Republican „Luceafărul”.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0