Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Republica Moldova marchează Ziua Drapelului de Stat: Istorie și semnificație

© Sputnik / Мирослав РотарьПравительство РМ
Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Abonare
În această zi, țara noastră marchează Ziua Drapelului de Stat, care a fost instituită în data de 23 aprilie 2010 printr-o hotărâre de Parlament.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. Pentru al 11-lea an consecutiv Moldova marchează pe 27 aprilie Ziua Drapelului de Stat, instituită în 2010. Tricolorul a fost însă oficializat ca Drapel de Stat încă pe 27 aprilie 1990 de către deputații din primul Parlament.

кафедральный собор - Sputnik Moldova
Oficial: Stema, drapelul și stindardul Mitropoliei Moldovei, înregistrate. Vezi cum arată

Drapelul este un simbol oficial major al suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova și este compus din culorile roșu, galben și albastru. În mijlocul câmpului galben este imprimată Stema de Stat.

Potrivit legii adoptate în 2010, cetăţenii Republicii Moldova şi străinii aflaţi în țara noastră sunt obligați ”să manifeste respect faţă de Drapelul de Stat şi să nu comită acte prin care s-ar aduce ofensă acestuia”.

Aceeași lege prevede că profanarea Drapelului de Stat prin ”murdărire, pătare, inscripţionare, desenare, aplicare a unor obiecte, ardere, călcare în picioare, utilizare în calitate de faţă de masă, husă de scaun, draperie pot trage la răspundere contravențională sau penală.

Istorie și semnificație

Potrivit cercetătorilor, în Moldova feudală, din paleta culorilor heraldice folosite la confecţionarea steagurilor, a dominat, în fond, cromatica tradiţională în diferite variaţii: roşu şi albastru (azuriu) — în mod constant; galben (aur) — periodic. Uneori apăreau şi alte culori, care erau prezente în detalii (stemă, inscripţii). E semnificativ faptul că aceste culori menţionate mai sus în următoarea consecutivitate: galben (culoarea aurului), roşu şi albastru, conform tratatului din sec. al XIV-lea al juristului italian Bartolus de Saxoferrato „Despre însemne şi steme" ("Tractatus de insigniis et armis"), sunt considerate cele mai „nobile" în cromatica heraldică.

Прыжки через костер на празднике Сан-Хуан в Испании - Sputnik Moldova
Societate
Drapelul de stat al Moldovei, incendiat în centrul Chișinăului

În heraldica modernă, albastrul este un simbol al fidelităţii şi perseverenţei. Culoarea albastră este culoarea cadrului natural: albastrul azur este culoarea cerului, a infinitului, a visului, a vieţii paşnice şi libere. Aurul (galben în drapel) semnifică în heraldică soarele, bogăţia, prestigiul, grandoarea.
Roşul — mărire, bravură, îndrăzneală şi generozitate. În Moldova medievală culoarea roşie era tradiţional culoarea proprie suveranului — domnului ţării.

Tradiţional pe steagurile Ţării Moldovei au persistat două însemne: Capul de bour — simbolul Statului Moldovenesc şi Sfântul Gheorghe — Purtătorul de biruinţă al creştinătăţii. Sfântul Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruinţă, era considerat (ca şi acum) simbolul heraldic ecleziastic al Moldovei, încă din vremea muşatinilor, iată de ce de atunci şi până în secolul al XIX-lea apărea adesea şi pe stindardele Moldovei.

Drapelul tricolor cu stema amplasată în centrul fâşiei galbene a fost legiferat oficial la Prima Sesiune a Sovietului Suprem al R.S.S. Moldova din 27 aprilie 1990.

Autorul stemei de stat este regretatul Gheorghe Vrabie. El a fost un artist plastic și grafician care a fost decorat cu cea mai înaltă distincție de stat a Republicii Moldova — „Cavalerul Ordinului Republicii".

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0