Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mesajul oficialilor cu prilejul Zilei Drapelului de Stat: La mulți ani, tricolor!

© Sputnik / Мирослав РотарьФлаг Республики Молдова drapel
Флаг Республики Молдова drapel - Sputnik Moldova
Abonare
Oficialii din țara noastră au venit cu mesaje de felicitare cu prilejul Zilei Drapelului de Stat al Republicii Moldova.

CHIȘINĂU, 27 apr - Sputnik. În țara noastră astăzi este marcată Ziua Drapelului și a Stemei de Stat.

Președintele Igor Dodon a remarcat într-un mesaj postat pe o rețea de socializare că până la proclamarea statului independent Republica Moldova, în semn de statornicire a identității noastre ca popor și neam și de statuare a suveranității țării, a fost consfințit unul dintre simbolurile naționale supreme – Drapelul de Stat.

”De atunci, în fiecare an, la 27 aprilie, celebrăm acest însemn definitoriu în istoria republicii. De asemenea, în ziua dată, îi cinstim pe toți fruntașii neamului care au configurat stindardul poporului, creîndu-i matricea tricoloră și asimilînd-o într-un cadru heraldic unic. Generații onorează drapelul, arborîndu-l la cele mai importante manifestări și în momentele de profundă semnificație spirituală. Or, anume la asemenea ocazii, moldoveanul este mîndru de obîrșia sa și arată destoinicia națiunii sale întregii lumi”, a scris Igor Dodon . 

Șeful statului a precizat că, celebrând Ziua Drapelului de Stat, îndeplinim datoria seculară de a ne ține împreună, de a cinsti valorile supreme pentru care au luptat predecesorii noștri și de a păstra independența și suveranitatea statului integru Republica Moldova.

Și premierul Ion Chicu a trimis un mesaj prin intermediul unui comunicat de presă cu prilejul zilei de astăzi. Oficialul a reamintit că, în data de 27 aprilie 1990, deputații primului Parlament au oficializat Tricolorul în calitate de drapel al țării. 

Правительство РМ  - Sputnik Moldova
Societate
Republica Moldova marchează Ziua Drapelului de Stat: Istorie și semnificație

”Țara avea și are nevoie de simboluri care o definesc și unesc societatea. Azi, cu toții, indiferent de etnie și preferință politică, ne identificăm cu Tricolorul. Întâlnim Tricolorul la intrarea în școli și universități, întreprinderi și instituții publice. Vedem Tricolorul la meciuri pe umerii suporterilor și înțelegem că nu suntem singuri. Suntem mulți. Cu mândrie urmărim cum se ridică Tricolorul atunci când ai noștri reușesc la competiții sportive sau la olimpiadele de științe. Cu Tricolorul retrăim, plângem și ne bucurăm împreună. Când revenim acasă, în Moldova, primul lucru care-l vedem la hotarul țării este Tricolorul”, a punctat premierul Chicu. 

Potrivit premierului, tricolorul și-a făcut misiunea - ne-a oferit oportunitatea să ne unim și să devenim cu toții un popor, iar acum e rândul nostru să ne facem datoria: să depășim disensiunile neimportante și să ne unim în jurul Tricolorului pentru a construi viitorul Republicii Moldova.

”Ne doresc nouă, celor uniți de Tricolor, cât mai multe motive să ne mândrim cu Republica Moldova. La mulți ani, Republica Moldova! La mulți ani, Tricolor”, a menționat Ion Chicu. 

Reprezentanții Ministerului Apărării au publicat o înregistrare video cu prilejul Zilei Drapelului de Stat. 

”Avem un Drapel, un Drapel pe care noi, militarii Armatei Naționale, îl purtăm cu mândrie în suflet, în gând, la uniformă, la ceremonii, în misiuni și la exerciții naționale și internaționale. Onor la Tricolor! Onor la Drapelul de Stat”, este mesajul transmis de reprezentanții Ministerului Apărării. 

Și ministrul Apărării, Alexandru Pînzari, a scris un mesaj pe Facebook de Ziua Drapelului și a Stemei de Stat.

”Astăzi marcăm Ziua Drapelului de Stat! La Mulți Ani, Tricolor! Cel mai frumos drapel din lume, al nostru, al Republicii Moldova”, a scris Alexandru Pînzari pe Facebook.

Drapelul a fost arborat, pentru prima dată, pe cupola Parlamentului de deputat Gheorghe Ghimpu în data de 27 aprilie 1990. Ulterior, după 20 de ani, Legislativul a declarat această dată drept Ziua Drapelului de Stat. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0