La moartea lui Giulietto Chiesa

© Sputnik / Евгений Одиноков / Accesați arhiva multimediaИтальянский журналист, писатель и общественный деятель Джульетто Кьеза
Итальянский журналист, писатель и общественный деятель Джульетто Кьеза - Sputnik Moldova
Abonare
Soția cunoscutului filosof rus Alexander Zinoviev, Olga Zinovieva, a semnat un necrolog la moartea marelui gânditor și jurnalist italian, Giulietto Chiesa.

De Olga Zinovieva

Potrivit jurnalistului și filosofului Vladimir Lepiohin, “cititorul rus conștientizează ponderea personalității lui Giulietto Chiesa abia acum, după moartea lui. De la începutul anilor '80 ai secolului trecut și-a creat o legătură de prietenie cu Alexander Zinoviev. Această amiciție nu a fost un episod accidental în viața acestor oameni. Au fost înrudiți de grija pentru soarta Rusiei și civilizației europene”.

A recent media report about Washington’s plans to upgrade nuclear bombs in Western Germany resulted in Russia expressing concern, but the United States denied allegations of violating the Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty (INF) - Sputnik Moldova
Exclusiv: Moldova, în calea Globalizării - Giulietto Chiesa, despre războiul total

Chiesa a vizitat atât de des Rusia, a apărut la televiziune și atât de adecvat descria situația din țară și din lume, încât a devenit, de facto, o parte integrantă a peisajului politic și jurnalistic rus. Pentru mine Giulietto Chiesa este un Ernest Hemingway al jurnalisticii. Desigur, nu este vorba de o notorietate mondială și nici despre talentul lui artistic. Asemănarea o întrevăd în integritatea viziunii asupra lumii și poziția în viață a acestor două figuri.

Hemingway a fost de-a lungul întregii lui vieți un participant activ și voluntar în toate marele războaie – Primul Război Mondial, războiul din Spania cu fasciștii, Al Doilea Război Mondial – și și-a asumat o poziție antinazistă dură, a demonstrat prin creațiile și voluntariatul său calități umane excepționale, care a înțeles și a susținut Uniunea Sovietică și Rusia și a rămas așa până la sfârșitul vieții. S-a aflat mereu în prima linie în lupta cu crimele împotriva umanității.

Президент РФ В. Путин посетил Рождественское богослужение - Sputnik Moldova
Misiunea istorică a lui Putin: Afirmarea Rusiei ca civilizație de alternativă
Poziția lui Giulietto Chiesa în jurnalism, politică și expertiza sa nu a fost niciodată una de conjunctură. Dimpotrivă, a mers întotdeauna împotriva curentului – împotriva, în special, ascensiunii în Europa a anticomunismului și rusofobiei; adică poziția lui a fost una absolut sinceră. Nu în zadar Chiesa, alături de Alexander Zinoviev, a fost printre primii care a pus la îndoială interpretarea oficială a evenimentelor din 11 septembrie 2001 din New York.

Giulietto Chiesa a fost întotdeauna un antiglobalist consecvent, în special, în ultimii ani. În 2014, când după organizarea loviturii de stat în Kiev cu susținerea serviciilor secrete occidentale, întreaga Europă “democratică” s-a unit împotriva Rusiei și a supus-o unor sancțiuni economice, a fost unul din puținii jurnaliști europeni care nu s-a lăsat purtat de valurile de rusofobie și chiar a susținut Moscova.

În ultimii ani Chiesa a explicat răbdător și profesionist audienței europene despre caracterul criminal al capitalismului global, care se exprimă inclusiv prin atitudini nedrepte față de Rusia ca țară, care a învins acum 75 de ani nazismul, iar astăzi se opune neonazismului.

Billionaire financier George Soros - Sputnik Moldova
Soros luat în vizor: O carte despre planurile miliardarului, lansată la Chișinău
În aceleași timp, jurnalistul nu poate fi suspectat de niște simpatii față de Kremlin sau elitele rusești contemporane. Dimpotrivă, Chiesa i-a criticat și pe mulți dintre funcționari și oligarhi ruși, pe care îi consideră o parte a aparatului transnational al puterii. El a fost de partea popoarelor italian, rus și altora, care poartă o luptă pentru o cultură înaltă, învățământ de calitate și democrație reală. Sunt puțin din jurnalismul international care s-a opus cu pasiune cenzurii și tendinței clanurilor criminale de a impune lumii o nouă ordine digitală, așa cum a făcut Giulietto Chiesa. Anume în acest scop el a devenit liderul asociației internaționale antiglobaliste “MegaChip”.

Matteo Salvini - Sputnik Moldova
Declarație: Matteo Salvini îi acuză de extremism pe Soros, Macron, Merkel și Juncker
În anul 2016, Giulietto a acceptat invitația de a adera la componența internațională a “Clubului Zinoviev” al Agenției de Presă „Rossiya Segodnya”. Potrivit lui Chiesa, el a decis să participe la lucrările acestui Club pentru că unul din scopurile declarate ale acestuia este „formarea unei imagini corecte a Rusiei în lume”, și un astfel de obiectiv a corespuns viziunii unui jurnalist-internaționalist italian despre ceea ce trebuie să fie crezul oricărui om sincer, îndeosebi a unui jurnalist. Sentimentul accentuat al dreptății a reprezentat acel nucleu în jurul căruia s-a Giulietto Chiesa și-a format viziunea asupra lumii și în primul rând pentru asta fost îndrăgit de cei care l-au cunoscut și l-au apreciat.

Da, astăzi noi începe cu adevărat să conștientizăm proporțiile și adevărata semnificație a personalității lui. Vom duce cu adevărat lipsa prietenului nostru italian, Giulietto Chiesa.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0