Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Important pentru cei sancționați pentru nerespectarea condițiilor de carantină!

© Photo : Facebook / Andrei BașAndrei Baș
Andrei Baș - Sputnik Moldova
Abonare
Ați fost sancționat pentru nerespectarea condițiilor de carantină, dar considerați că amenda primită este nejustificată? Nu este totul pierdut. Ce trebuie să faceți pentru a vă face dreptate.
Important pentru cei sancționați pentru nerespectarea condițiilor de carantină!

Peste 1200 de persoane fizice și agenți economici au fost sancționați pentru nerespectarea interdicțiilor impuse în perioada pandemiei. Și dacă unii cetățeni sau ales cu amenzi pe bună dreptate, deoarece nu au respectat regimul de carantină, punând în pericol sănătatea și viața celorlalți, avem și o altă categorie de cetățeni, cei care s-au pomenit cu sancțiuni usturătoare pe nedrept.

Un lucru este cert. Nimic nu este pierdut, iar cei care consideră că amenzile primite nu sunt justificate își pot obține dreptatea în instanță.

Potrivit avocatului Andrei Baș, orice proces contravențional poate fi contestat, indiferent că ne-am pus semnătura pe el sau nu. Respectiv, tot ce trebuie să facă persoana sancționată este ca în termen de 48 de ore de la întocmirea acestuia să se apropie la sediul de poliție al agentului constatator pentru a-și depune obiecțiile.

„Contestația în privința unui proces verbal se depune la sediul agentului constatator în termen de 48 de ore. Ce ar trebui să conțină o contestație. Contestația ar trebui să clarifice lucrurile pentru instanța de judecată. Adică cetățeanul trebuie să explice motivele pentru care se afla în momentul respectiv în acel loc, să explice necesitatea aflării lui în acel loc”, a declarat avocatul Andrei Baș pentru Sputnik Moldova.

Cetățenii care nu sunt de acord cu amenzile primite nu trebuie să semneze procesul verbal întocmit. Totuși, dacă și-au pus semnătura pe acesta nu înseamnă că nu au dreptul să-l conteste.

Orașul Soroca în carantină - Sputnik Moldova
Societate
Amenzi de zeci de milioane de lei pentru nerespectarea regulilor stării de urgență

„În cazul în care cetățeanul a semnat acel proces verbal, nu înseamnă că și-a recunoscut vina și nu are dreptul să-l conteste în instanța de judecată”, adaugă juristul.

Cert este că în cazul cetățenilor care au încălcat interdicțiile impuse în mod conștient și își recunosc vina, trebuie să cunoască că există posibilitatea să achite doar 25% din amendă.

„Mai avem un alt instrument pe care agentul constatator ar putea să-l aplice, și anume sancțiunea persoanei sub incidența articolului 76 prim Cod Contravențional, printr-o decizie asupra cauzei. Această decizie este aplicată în cazul în care persoana își recunoaște vina și pot fi aplicate și acorduri de colaborare, care presupune procedură simplificată. În acest caz, persoana nu mai achită amenda de 100% ci doar 25% din amendă”, adaugă avocatul.

Doar că în acest caz, cel sancționat nu mai poate ataca în instanță sancțiunea primită.

„Doar că în cazul în care avem un acord de colaborare, persoana nu mai poate să conteste în instanța de judecată. De fapt nu mai are rost să conteste în judecată, deoarece și-a recunoscut vina”, conchide avocatul Andrei Baș.

Juristul spune că de la instituirea stării de urgență în țara noastră, cele mai multe adresări privind dezacordul cu amenzile primite au venit de la cetățenii din orașele Soroca și Ștefan Vodă, orașe izolate din cauza numărului mare de cazuri de infectare.

„În Chișinău situația este mult mai bună, deoarece oamenii au voie să se plimbe. Situația este mult mai dificilă în localitățile unde a fost instituită stare de carantină, cum sunt de exemplu Soroca și Ștefan Vodă. Acolo oamenii pot ieși afară strict dacă au nevoie la magazin, la farmacie sau dacă au permis de muncă care confirmă necesitatea acelei ieșiri. Chiar și așa, unii se aleg cu amenzi nemotivate”, adaugă Andrei Baș.

Amintim că starea de urgență a fost instituită în Republica Moldova pe 17 martie. De atunci, autoritățile au venit cu mai multe dispoziții prin care au înăsprit sau au relaxat măsurile de prevenire a răspândirii virusului COVID-19. Stare de urgență este valabilă până pe 15 mai 2020.

Fluxul de știri
0