CHIȘINĂU, 25 apr – Sputnik. În toată această istorie cu privire la acordarea creditului de către Rusia, se pare că opoziția este deranjată anume de faptul cine îl acordă. Această părere a fost exprimată în studioul Sputnik Moldova de deputatul socialist Petru Burduja.
Potrivit lui, dacă acești bani ar fi fost oferiți de orice alt stat, opoziția ar fi reacționat cu mult mai calm.
Burduja consideră că adversarii contractării creditului din partea Rusiei urmăresc un scop politic, posibil, al unor grupuri de oameni din afara țării. Însă, așa cum a precizat deputatul, toate aceste lucruri se vor întoarce împotriva poporului moldovenesc, care va avea de suferit de pe urma crizei cauzate de pandemia de coronavirus.
Potrivit lui Burduja, partenerii din Rusia au oferit Moldovei un credit foarte avantajos, fapt care trebuie să fie înțeles de toată lumea. Acesta a explicat că, dacă acest împrumut este împărțit pe o durată de 10 ani, adică timpul în care ar trebui să îl rambursăm, atunci sunt obținute sume foarte mici spre achitare. În plus, deputatul a mai precizat că ”2% reprezintă deprecierea medie anuală a valutei. Ceea ce înseamnă că este aproape gratis”.
Ce spune opoziția
Deputatul grupului parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sirbu, a explicat de ce consideră corectă decizia Curții Constituționale.
"Curtea Constituțională a fost obligată să suspende intrarea în vigoare a contractului de împrumut. Dacă nu ar fi fost făcut acum acest lucru, atunci documentul ar fi căpătat statut internațional, iar Curtea Constituțională nu ar mai fi avut dreptul să îl examineze”, a explicat Sîrbu.
El consideră că aceasta este o decizia corectă, din moment ce Legislativul a ignorat cererea grupului Pro Moldova, iar contractul de împrumut în sine necesită revizuirea mai multor puncte.
"Grupul Pro Moldova nu este împotriva creditului propriu-zis. Noi înțelegem că statul are nevoie de bani. Noi am contestat doar unele prevederi din Acord pe care le considerăm că ar contravin intereselor naționale, care ar putea pune Republica Moldova într-o situație foarte complicată”, a declarat Sîrbu.
Ce spun Experții
Economistul Roman Chircă susține însă că banii de la Federația Rusă sunt extrem de importanți pentru Republica Moldova, iar condițiile în care Federația Rusă e dispusă să ofere aceste surse financiare sunt destul de avantajoase pentru țara noastră. Problema însă este de alt gen, spune economistul, s-a trecut la spectacole ideologice.
”Acest subiect a intrat în partea ideologică și e regretabil acest lucru. Orientarea ideologică și creditul rusesc nu au nimic în comun. Republica Moldova se afla într-o incertitudine destul de mare din punct de vedere al finanțării bugetului de stat. Trecerea în zona politică, precum că asta ar aduce o influență mai mare a Federației Ruse, este un acvariu de dispute politice care are dramaturgia proprie”, spune Chircă.
”Acest credit de 200 de milioane de euro însemna 2 la sută din PIB. Acest acord a fost semnat foarte repede, cu un text vag, adică fără obligații concrete, ceea ce avantajează foarte mult Republica Moldova”, mai adaugă Roman Chircă.
Expertului economic Veaceslav Ioniță consideră că pentru a acoperi gaura bugetară provocată de COVID-19, Guvernul de la Chișinău ar trebui să se împrumute cu cel puțin 500 de milioane de dolari, deși cifra optimă ar fi de 700-800 de milioane de dolari.
În ceea ce privește condițiile împrumutului rusesc, economistul spune că acestea nu sunt dure, în plus, țara noastră nu are alte soluții.
„Mulți spun că dobânda de 2% a creditului oferit de Federația Rusă este mare. Totul depinde cu ce compari. Dacă e să comparăm cu banii oferiți de FMI, la care dobânda este de 0,25%, adică practic fără dobândă, da, este mare, dar problema este că de la FMI nu poți lua foarte mulți bani. Dacă am putea lua de la FMI 800 de milioane de dolari, desigur că-i luăm pe toți, dar FMI ne poate da maxim 235 de milioane de dolari. În cazul de față, altă soluție nu este”, opinează Veaceslav Ioniță.
Mai întâi - "da", apoi - "ba"
Joi seara, Curtea Constituțională a suspendat procedura de intrare în vigoare a Legii privind ratificarea acordului cu Rusia , care a fost aprobată mai devreme de Parlament.
Documentul presupune oferirea Moldovei a unui împrumut în valoare de 200 de milioane de euro. Mai multe întrebări în legătură cu acest acord au avut fracțiunea Platforma Acțiune și Solidaritate și grupul Pro Moldova. Drept urmare, documentul a fost susținut de 56 de deputați care reprezintă majoritatea parlamentară. Dar deja în seara zilei de joi, Curtea Constituțională a suspendat intrarea în vigoare a legii aprobate de organul legislativ suprem al țării.
Potrivit acordului, Rusia trebuie să ofere Moldovei un credit în valoare de 200 de milioane de euro cu dobândă de 2% anual, pe un termen de 10 ani. Prima tranșă de 100 de milioane de euro trebuia să fie transferat în timp de 30 de zile din data intrării în vigoare a documentului.
Creditul oferit de Rusia trebuie să fie cheltuit parțial la acoperirea deficitului bugetar, care în 2020 constituie aproximativ 16 miliarde de lei.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova