Tehnologiile unice și capacitățile de luptă ale transportatoarelor blindate “Bumerang” vor multiplica capacitățile de apărare ale Rusiei și aliaților ei, vor confirma supremația armelor rusești în conflictele militare contemporane și pe piețele internaționale.
Compania “Rosoboronexport” a anunțat pe 23 aprilie despre începerea promovării pe piețele externe a celei mai noi platforme de luptă unificate “Bumerang”. În opinia directorului general al întreprinderii, Alexander Miheev, volumul probabil de export în viitorul apropiat va fi de 1 miliard de dolari. Pentru o astfel de evaluare există toate argumentațiile de ordin tehnologic și marketing (calitatea înaltă și costul moderat).
Interesul pentru acest vehicul l-au manifestat deja state din Africa, Orientul Apropiat, Asia de Sud-Est și CSI.
„Bumerang” a fost dezvoltat la comanda Ministerului Apărării al Rusiei, iată de ce el reprezintă un model al capacităților de luptă și exploatare, corespunde condițiilor actuale de luptă și a celor de perspectivă. Au fost luate în considerare și anumite cerințe importante – dirijare la distanță, robotizarea sistemelor.
Vehiculul a devenit o expresie a multor soluții inginerești revoluționare. Instrumentele și tehnologiile superiorității “Bumerangului” sunt: configurația flexibilă a celor mai puternice arme, sistemul digital de control al focului cu un stabilizator al armei, un vizor optic și electronic cu telemetru laser și calculator balistic.
Mașina are o protecție de mai multe niveluri față de armele de mic calibru, dispozitivele explozibile și fragmentele de muniții de artilerie: blindaj modern în mai multe straturi, un sistem de protecție dinamică și activă, generarea unui ecran de fum. În cazul exploziei unei mine, echipajul (din trei persoane) și grupul de desant (8 luptători) vor rămâne intacți. O rezistență înaltă a Bumerangului pe câmpul de luptă asigură de asemenea și blocajul dispozitivelor explozibile radioghidate, o formă specială a corpului, stratul de vopsea deformant, un sistem de protecție împotriva armelor de distrugere în masă.
Platforma modulară a Bumerangului permite crearea unei linii de transportatoare blindate cu o diversitate mare de arme, cu dispozitive și specializări în condiții de pace și de război, de dezastre naturale și catastrofe, în luptă cu grupările teroriste și pe liniile de front.
Capacitățile de luptă
„Bumerangul” a fost prezentat în premieră publicului larg în timpul paradei Victoriei de la Moscova din 2015. În ceea ce privește capacitățile de luptă și spectrul de sarcini pe care le poate soluționa, mașina le depășește cu mult pe cele analogice din lume. În viitorul apropiat, împreună cu tancul „Armata” și BMP T-15 (pe șenile), „Bumerang” va deveni o forță de bază a trupelor terestre ale Rusiei.
Ținând cont de destinația funcțională, pe platforma universală sunt montate module de luptă – pentru echipaj și pentru controlul la distanță al armelor. “Bumerang” este dotat cu un tun automat și o mitralieră coaxială de 7,62 milimetri, un aruncător automat de grenade și o mitralieră „Kord” de 12,7 milimetri sau lansatoare de rachetă antitanc (patru rachete Kornet cu o rază de acțiune până la 10 km). Marja de siguranță, puterea și proiectarea șasiului permit instalarea unor arme mai puternice, sisteme de rachete.
Sisteme de arme pentru orice condiții meteorologice permit echipajului, ziua și noaptea, staționând, din mers sau pe apă să lovească eficient trupele și punctele de tragere ale inamicului, țintele blindate și fără blindaj, inclusiv unele aparate de zbor de viteză mică (“Bumerang” este capabil să lupte chiar și cu elicopterele de asalt). Dispozitivele digitale de control, navigare și recunoaștere asigură integrarea mașinii într-un sistem unic de dirijare la nivel tactic.
Una dintre principalele sarcini ale transportatorului blindat pe linia de foc este salvarea cu orice preț a vieții și sănătății militarilor. Iată de ce munițiile și armele sunt izolate de echipaj și trupele de desant. Protecția activă este instalată în semisfera superioară, protejând mașina de muniții și rachete de o precizie înaltă. Vehiculul este protejat și printr-o manevrabilitate înaltă, viteză și prin însăși schema modulară: compartimentul de ghidare se află în față stânga, compartimentul de motor și transmisie se află în față dreapta, compartimentul de luptă – în mijloc, iar desantul în partea din spate.
Motorul diesel econom de 750 de cai putere îi asigură mașinii de 20 de tone o viteză de peste 100 de kilometri la oră pe șosea și până la 50 de kilometri pe oră pe teren avariat, o manevrabilitate înaltă (tracțiune integrală pentru suspensii independente pentru toate roțile - 8 la număr), o rezervă de mișcare pentru 800 de kilometri. A se compara cu BTR-82A, care atinge pe șosea o viteză de 80, iar pe teren avariat - de 40 de kilometri pe oră.
Proprietățile de amfibie ale mașinii de luptă asigură depășirea unor bariere acvatice cu valuri de până la trei grade, cu o viteză pe apă de până la 10 kilometri pe oră și o rezervă de 12 ore pentru mișcare. Ampatamentul transportatorului blindat are o durabilitate a exploatării semnificativă și promite niște cheltuieli de exploatare moderate (exploatarea tehnicii cu șenile este mai costisitoare). Desigur, o platformă atât de universală și puternică va fi utilizată cu succes în mai multe planuri (în calitate de mașină de recunoaștere, purtător al unor sisteme de luptă radio-electronice, serviciul medical și altele).
Concurenții rămân în urmă
Piața internațională de arme este inundată de transportatoare blindate: Stryker-ul american, LAV-ul canadian, Piranha elvețiană, VBCI-ul francez, Boxer-ul germano-olandez, Pandur-ul austriac, Pars-ul turcesc. Acolo “circulă” miliarde de dolari. Rusia și în trecut ocupa primul loc în clasamentul furnizorilor de noi mașini militare blindate. Spre exemplu, în perioada 2010-2017 au fost vândute 1206 bucăți în valoare de 1,483 miliarde de dolari, baza exportului a constituit BMP-3 și BTR-80A. “Bumerang” va consolida pozițiile industriei militare de apărare.
Spre exemplu, exemplarele analogice ale familiei americane Stryker cedează în ceea ce privește armele și puterea motorului (doar 350 cai putere). Mașina blindată Stryker a fost dezvoltată în comun de compania americană General Dynamic Land Sistems și compania canadiană General Motors Defence în baza transportatorului blindat LAV III Kodiak. La rândul său, “canadianul” reprezintă o replică a blindatei elvețiene Piranha III. Mașinile militare Stryker sunt destinate brigăzilor mecanizate, create în armata SUA la începutul anilor 2000 (au ocupat o poziție intermediară între brigăzile de tancuri M1 “Abrams” și blindatele M2 “Bradley”, și brigăzile de infanterie ușoară).
Până în anul 2015, vehiculele Stryker dotate cu niște mitraliere de 12,7 milimetri și doare recent (în Europa) au fost echipate cu un tun de 30 de milimetri. Americanii au dezvoltat “Stryker”-ul luând ca bază blindata canadiană LAV-III. În cele din urmă, au obținut o mașină grea, cu o manevrabilitate scăzută și cu o capacitate care mai poate concura cu rusescul BTR-80, însă în cazul confruntării pe câmpul de luptă cu BTR-82A, americanul M1126 Stryker nu are nicio șansă. La o distanță de 2 kilometri, tunul mașinii blindate rusești va face din adversar un ciur.
Armele dirijate ale „Bumerangului” reprezintă un nivel tehnologic cu totul nou. Anterior, am examinat în detaliu variantele. Totuși, mai dăm un exemplu: racheta antitanc “Kornet” cu un sistem semiautomat de ghidare este capabilă de sine stătător să urmărească ținta și s-o distrugă. În același timp, localizatorii optici sunt capabili să detecteze chiar și țintele camuflate.
De dragul obiectivității, să examinăm și un model vest-european. Blindata scandinavă Patria AMV (armored modular vehicle), una destul de modernă și populară în întreaga lume, este produsă în serie din anul 2004 (peste două mii de mașini se află în dotarea armatelor din opt state).
Modele modificate de bază ale Patria: transportatoare blindate, mașini blindate pe roți, mașini medicale și de evacuare, sistemele autopropulsate și mortier antitanc. La o examinare mai atentă mașina scandinavă cedează vizibil “Bumerangului” la puterea motorului (540 de cai putere), la capitolul protecție și arme în dotare. Variantele pentru Patria arată mai mult decât modest: un tun de 30 milimetri Mk-44 Bushmaster II cu o mitralieră UKM de 7,62 de milimetri, este posibilă instalarea unei arme antitanc (mașina de luptă a infanteriei Patria AMV) și a mitralierei Browning de 12,7 milimetri (transportator blindat Patria AMV). Subliniez, nu toate în același timp, ci la alegere.
Chiar și raza de viraj a ”Bumerangului” este de două ori mai mică decât la Patria și alte modele europene analogice, constructorii ruși au aplicat o metodă combinată de întoarcere a roților. Superioritatea tehnologică este atât de evidentă, încât miliardul, menționat de “Rospotrebnadzor” mai devreme, pare un program al primei etape, mașina este condamnată la succes. Constructorii ruși de arme până mai adineauri erau considerați drept cei care dictează moda în domeniul tehnicii blindate pe șenile. Astăzi suntem martorii cum transportatorul blindat pe roți “Bumerang” avansează spre primele rânduri.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova