Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum să ne comportăm în caz de cutremur: Recomandările specialiștilor

© APTN Il terremoto nell`economia italiana
Il terremoto nell`economia italiana - Sputnik Moldova
Abonare
În această noapte, în zona seismică Vrancea, România, s-a produs un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 grade pe Richter. în acest context, autoritățile române au venit cu recomandări pentru populație.

CHIȘINĂU, 25 apr – Sputnik. Cutremurul care a fost resimțit și în Republica Moldova s-a produs în această dimineață în județul Galați, România, la ora 01:04. Acesta a fost unul de mică adâncime, localizat la doar 22 km.

În acest context, reprezentanții Ministerului român al Afacerilor Interne au amintit despre regulile de comportare în timpul producerii unui cutremur.  

În primul rând, trebuie să ne păstrăm calmul, să nu intrăm în panică, să îi liniștim pe ceilalţi, dar și să protejăm copiii, bătrânii şi femeile. Nu trebuie să ne speriem de zgomotele din jur.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
S-a cutremurat Moldova: Cutremur produs în această noapte

Trebuie să prevenim tendinţele de a părăsi camera sau locuinţa, deoarece faza seismică iniţială are o durată redusă, astfel încât tocmai faza puternică a mişcării seismice ne poate surprinde pe scări, holuri, paliere, în aglomeraţie şi panică, conducând la accidente grave, nedorite.

Scările sunt elemente de construcţii foarte sensibile la deplasările diferenţiate ale etajelor şi, chiar dacă ar rezista, deplasarea persoanelor pe scări sub efectul oscilaţiei seismice este extrem de periculoasă. Chiar dacă ieşirea de la etajele inferioare sau dintr-o locuinţă parter ar fi în principiu posibilă şi fezabilă în scurt timp, în special pentru persoane tinere, afară sunt multe alte riscuri: coşuri de fum, parapete, ornamente, vitraje etc.

”Rămâneţi în încăpere sau locuinţă, departe de ferestre care se pot sparge şi vă pot accidenta, protejaţi-vă sub o grindă, toc de uşă solid, sub un birou sau masă care sunt suficient de rezistente spre a vă feri de căderea unor obiecte, mobile suprapuse, lămpi, tencuieli ornamentale etc. În lipsa unor astfel de posibilităţi vă puteţi proteja stând la podea lângă un perete solid, pe genunchi şi coate, cu faţa în jos iar cu palmele împreunate vă veţi proteja capul, ceafa, iar cu antebraţele pe lateral capul”, informează MAI din România.

Această recomandare implică o cunoaştere prealabilă a acelor elemente de construcţie rezistente, prin consultarea unui specialist atestat.

Dacă este posibil, trebuie să închidem sursele de foc cât putem mai repede iar dacă a luat foc ceva trebuie să intervenim imediat după ce a trecut şocul puternic.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Cunoscut seismolog: Când se va produce un cutremur masiv în România și Republica Moldova

Nu trebuie să fugim pe uşă, nu sărim pe fereastră, nu alergăm pe scări, nu folosim liftul, evităm aglomeraţia, îmbulzeala, iar dacă este posibil deschidem uşa locuinţei spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, în vederea evacuării după terminarea mişcării seismice.

Nu alergăm în stradă și, dacă ne aflăm în afara unei clădiri, ne deplasăm cât mai departe de clădire, ne ferim de tencuieli, cărămizi, coşuri, parapete, cornişe, geamuri, ornamente care de obicei se pot prăbuşi în stradă.

În caz de necesitate, acordaţi prim ajutor persoanelor rănite”, mai recomandă autoritățile din țara vecină.

În luna aprilie a acestui an, în zona seismică Vrancea au fost  mai multe cutremure, însă unul de asemenea intensitate, care să fie resimțit puternic și în țara noastră,  nu  s-a mai produs. Potrivit Institutului de Geologie și Seismologie din Moldova, luna aceasta în țară noastră au fost înregistrate 12 cutremure. Cel mai puternic a fost pe 18 aprilie, cu magnitudinea de 3,8 pe Richter.

Cel mai puternic cutremur din 2020 a zguduit Vrancea pe 31 ianuarie, având magnitudinea de 5,2 grade.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0