Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cunoscut seismolog: Când se va produce un cutremur masiv în România și Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariСейсмограф
Сейсмограф - Sputnik Moldova
Abonare
În această dimineață au avut loc patru cutremure în Moldova de peste Prut, mai puțin obișnuite din mai multe puncte de vedere.

CHIȘINĂU, 13 feb – Sputnik. O serie de cutremure stranii sa-au produs în această dimineață în România, diferite de cele care au loc de obicei în zona seismică Vrancea. Primul seism a avut loc la ora 04:34, iar ultimul - la 09:15.

Toate cele patru cutremure au fost înregistrate în Moldova, la Vaslui, în mai puțin de cinci ore, și au fost de mică adâncime – între 6 și 10 kilometri. Acestea au fost de mică intensitate – de la 2,0 până la 2,7 grade pe Richter.

Сейсмограф - Sputnik Moldova
Trei cutremure consecutive în această dimineață, în Moldova

Potrivit Institutului român pentru Fizica Pământului, seismele s-au produs la o distanță aproximativă de următoarele orașe: 44km S de Iași, 47km NE de Bacău, 110km V de Chișinău, 155km N de Galați, 167km V de Tiraspol, 174km N de Brăila, 189km NE de Brașov, 202km SE de Cernăuți, 232km NE de Ploiești, 254km V de Odesa.

Reporterul Sputnik l-a întrebat în context pe directorul onorific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, Gheorghe Mărmureanu, dacă ar trebui să ne așteptăm la un cutremur mare în România și Republica Moldova într-o perioadă apropiată.

”Când se vor întâmpla cutremure mari în România, va fi afectată și Republica Moldova, și Ucraina”, a declarat Mărmureanu.

Specialistul a precizat totodată că, ”deocamdată, nu este cazul să ne așteptăm la producerea unui asemenea seism”.

Mai mult, seismologul a reluat o idee pe care a expus-o și în alte împrejurări, potrivit căreia, în România, se vor produce cutremure mari abia după anul 2040.

Igor Nicoară - Sputnik Moldova
Riscul seismic la care este expusă Republica Moldova - La ce să ne așteptăm

Mărmureanu a atenționat însă asupra activității seismice din zona Africii care, potrivit lui, va avea un impact semnificativ la nivel global. El a explicat că Africa se va rupe în două, ”se va forma un nou continent spre Răsărit”.

Anterior, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Institutului de Geologie și Seismologie, Igor Nicoară, a declarat că în prezent savanții nu pot stabili cu exactitate când vor avea loc cutremurele de pământ. Însă ultimele cercetări demonstrează faptul că seismul este inevitabil.

Potrivit seismologului, statisticile arată că, o dată în 36-37 de ani, au loc mari cutremure cu epicentrul în Munții Carpați, zona Vrancea. Aceste seisme sunt resimțite puternic și în țara noastră.

”Ultimul cutremur de mare intensitate a avut loc în 1977. Atunci, în București, au decedat 77 de oameni. Din fericire în Chișinău nu au fost victime", a amintit Igor Nicoară.

Fluxul de știri
0