Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Primul briefing al Domnicăi Manole în calitate de președinte al Curții Constituționale

© Sputnik / Miroslav RotariDomnica Manole
Domnica Manole  - Sputnik Moldova
Abonare
Noul președinte al Curții Constituționale, Domnica Manole, a promis în cadrul briefingului că autoritatea nu va tolera intervențiile în activitatea sa.

CHIȘINĂU, 24 apr – Sputnik. Domnica Manole, aleasă ieri președinte al Curții Constituționale (CC) de către magistrații autorității, a susținut astăzi un prim briefing în noua calitate.

Noul președinte al CC a vorbit despre „obligațiile și responsabilități deosebite” pe care le implică funcția în care a fost aleasă și a promis că se va „strădui din toate puterile” să le onoreze și nu va tolera intervențiile în activitatea Curții.

Игорь Додон - Sputnik Moldova
Politică
Schimbări de cadre la Curtea Constituțională: Igor Dodon, despre demiterea lui Țurcan

Domnica Manole a subliniat că CC este o autoritate de jurisdicție menită să garanteze funcționalitatea puterilor statului și respectarea drepturilor și libertăților omului în concordanță cu prevederile Constituției.

„Fac apel către persoanele din conducerea statului, a autorităților publice, a partidelor politice să renunțe la „intențiile nobile” de a telefona, de a recomanda soluții sau de a se informa din prima sursă. Acest gen de convorbiri sunt de natură să știrbească autoritatea Curții și a judecătorilor”, a spus Domnica Manole la briefing.

Domnica Manole a spus că „discuția dintre cei doi demnitari de stat” (n.red.: președintele Igor Dodon și fostul președinte al CC, Vladimir Țurcan) „a pus la îndoială independența Curții Constituționale și a judecătorilor săi” și, „ca efect”,  fostului președinte al CC „i s-a acordat vot de neîncredere și a fost ales un nou președinte”.

Amintim că Vladimir Țurcan a fost demis joi din funcția de președinte al Curții Constituționale. Decizia de demitere a lui Țurcan a fost luată în urma unui demers depus de magistrații Nicolae Roșca și Liuba Șova, în data de 21 aprilie.

"Joi, 23 aprilie 2020, judecătorii Curții Constituționale au ales în calitate de Președinte al Curții, pe un termen de 3 ani, pe judecătorul Domnica Manole , în urma destituirii dlui Vladimir Țurcan din funcția de Președinte al Curții Constituționale", se arată într-un comunicat al Înaltei Curți.

Vladimir Țurcan și Domnica Manole a fost numit în funcţia de judecător al CC printr-o hotărâre a Parlamentului din 16 august 2019. Judecătorii Curţii Constituţionale l-au votat pe Vladimir Țurcanu în cadrul ședinței din 19 august 2019, în calitate de preşedinte al Curţii Constituționale.

Domnica Manole a fost anterior consultant la Judecătoria Supremă, judecător la Judecătoria Ciocana, iar în perioada 2004-2017 a fost judecător în cadrul Curții de Apel Chișinău.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0