Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Spania propune o soluție de război împotriva crizei

© REUTERS / SUSANA VERACoronavirus în Spania
Coronavirus în Spania - Sputnik Moldova
Abonare
Spania va propune la Consiliul European care va avea loc astăzi o soluție financiară aplicată pe vreme de război: emiterea de obligațiuni perpetue în valoare de 1,5 trilioane de euro care nu trebuie răscumpărate niciodată și sunt purtătoare de dobândă scăzută.

BRUXELLES, 23 apr - Sputnik, Daniela Porovăț. Asemenea obligațiuni perpetue au mai fost folosite de guvernul Marii Britanii pentru a-și finanța efortul financiar din Primul Război Mondial. Ele ar fi destinate colectării banilor necesari susținerii economiilor aflate în criză, iar sumele rezultate vor fi direcționate către statele membre sub formă de credite nerambursabile și care nu se vor constitui în datorie comună.

Ситуация в Стамбуле в связи с коронавирусом - Sputnik Moldova
COVID-19: Care este situația din Moldova comparativ cu alte state – Date uimitoare
Propunerea Guvernului spaniol a fost publicată în engleză în ziarul El Pais, unde apare și documentul de lucru al Guvernului pe care acesta îl va susține în ședința Consiliului European de astăzi.

Propunerea Spaniei are rolul de a înlătura opoziția Olandei, Germaniei și a altor state nordice care nu își doresc să preia datoria țărilor din sudul UE sub forma obligațiunilor clasice, așa numitele ”coronabonduri” cerute insistent de țările din Sud de la începutul crizei.

Statele nordice, mai ales Olanda și Germania, nu vor să își asume datoriile uriașe ale statelor din sud, iar obligațiunile perpetue ar înlătura exact această reticență. Practic, dacă instrumentul propus de Spania va fi acceptat de restul statelor, dobânda pentru aceste obligațiuni perpetue (circa 5 miliarde de euro anual) ar urma să fie plătită de Comisia Europeană, un efort mic în comparație cu bugetul UE.

Guvernul Sanchez arată în documentul de poziție că toate instrumentele create până acum în UE (parte din pachetul de jumătate de trilion de euro) sunt credite pe care statele membre trebuie să le returneze la un moment, în timp ce noua propunere ar avea avantajul că nu s-ar constitui într-o datorie de facto.

Rămâne de văzut cum se va poziționa Germania pe acest subiect și ce va rezulta din Consiliul European de astăzi, având în vedere că și Franța a amenințat că dacă nu se ajunge la o soluție comună care să ajute țările lovite de criză, nu va vota bugetul multianual al UE.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>> 
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0