Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Agresorii ar putea fi monitorizați electronic, fiind obligați să poarte brățări

© Depositphotos.com / Inside-studio000
000 - Sputnik Moldova
Abonare
Guvernul a elaborat un proiect de lege care prevede măsuri mai stricte de protecție a victimelor violenței în familie.

CHIȘINĂU, 23 apr -Sputnik. Un proiect de lege elaborat de Ministerul Justiției prevede obligația celor care își agresează membrii familiei de a purta brățări electronice, ca să poată fi monitorizați de autorități. 

Autorii proiectului susțin că au analizat datele statistice ale Inspectoratului General al Poliției și au constatat că o bună parte a ordonanțelor de protecție a victimelor violenței în familie nu sunt respectate. 

Pavel Voicu - Sputnik Moldova
Societate
Ministrul de Interne: Pe vreme de pandemie ar putea crește violența în familie

În 2018, de exemplu, au fost pronunțate 666 de astfel de ordonanțe, dintre care au fost respectate de agresori doar 239 (37%), iar 427 sau 63 la sută au fost încălcate.

Iar în 2019 judecătoriile au emis 710 ordonanțe de protecție a victimelor violenței în familiei. 59% au fost respectate, iar 41% - încălcate de agresori.

Ținând cont de ponderea scăzută a executării ordonanțelor, Ministerul Justiției a ajuns la concluzia că trebuie să fie modificată legislația și a elaborat proiectul care prevede că agresorii vor fi monitorizați electronic după emiterea ordonanțelor de protecție. Cu alte cuvinte, ei vor purta brățări electronice la mână sau la picior, astfel încât poliția să poată verifica dacă se apropie sau nu de locuința victimei în perioada în care este în vigoare ordonanța de protecție. 

Inițiativa a fost inclusă pe ordinea de zi a ședinței Comisie parlamentare Juridice, Numiri și Imunități și urmează să fie dezbătută în plenul Legislativului. 

În 2018, Poliția a înregistrat 2665 de cazuri de comportament violent în familie dintre care aproape o mie au fost infracțiuni, iar celelalte au fost contravenții.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0