Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul se împrumută pe piața internă - Cum va cheltui statul banii pe timp de criză

© Sputnik / Yana ZaharovaTatiana Ivanicichina
Tatiana Ivanicichina - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul de Stat al Ministerului Finanțelor, Tatiana Ivanicichina, a declarat că în contextul rectificării de buget și a acoperiri deficitului de 16 miliarde de lei, Guvernul se va împrumuta cu 4 miliarde de lei pe piața internă la o dobândă de 5,3 %.
Guvernul se împrumută pe piața internă-Cum va cheltui statul banii pe timp de criză

Secretarul de Stat la Ministerul Finanțelor a declarat în contextul modificării Legii Bugetului de Stat de către Parlament că Guvernul merge pe o abordare prudentă pentru a nu diminua prea mult partea de cheltueli, pentru a direcționa mijloacele bugetare către sectoarele prioritare la moment, cum ar fi ocrotirea sănătății, protecția socială și susținerea sectorului real al economiei.

Veaceslav Ioniță - Sputnik Moldova
Moldova, lovită dur de COVID-19. De câți bani avem nevoie pentru a acoperi gaura economică
„Reieșind din faptul că veniturile se diminuează, majorăm cheltuielile, crește și deficitul bugetului de stat, care va constitui puțin peste 16 miliarde lei. Noi mergem pe o abordare prudentă astfel că noi am diminuat cheltuielile pentru anumite investiții cu 20%, comparativ cu bugetul arobt sau cu 2,2 miliarde lei. Dar, totuși, 1,8 miliarde lei au rămas în buget pentru cheltuieli capitale și anume, am redus acele proiecte care nu sunt strict necesare de a fi implementate anume acum”, a declarat Tatiana Ivanicichina.

Oficialul a mai spus că în proiectul de modificare a bugetului, Guvernul va păstra programul de reparație a drumurilor la nivel local.

O altă prevedere se referă la majorarea volumului valorilor mobilare de stat emise pe piața primară. Asta însemnă, spune Secretarul de Stat, că  Guvernul se va împrumuta pe piața internă la o rată medie a dobînzii de 5,3%, pentru a utiliza această sursă la acoperirea deficitului bugetar.

железная дорога - Sputnik Moldova
Societate
Calea Ferată din Moldova sistează transportul de mărfuri: Vezi ce se întâmplă
„Guvernul va emite valori mobilare de stat. Astfel, în bugetul de stat aprobat era prevăzută o sumă de 2 miliarde lei, iar acum o dublăm la 4 miliarde de lei, care vor constitui valori mobiliare de stat plasate pe piața primară către băncile comerciale. Aceasta va fi o altă sursă importantă utilizată pentru acoperirea deficitului bugetar. Guvernul se va împrumuta pe intern la o rată medie a dobînzii de 5,3%, care este una din cele mai mici din ultimii ani”, a precizat Tatiana Ivanicichina.

Recent, ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a declarat că Moldova va încheia anul 2020 cu o datorie de stat în valoare de aproximativ 73 de miliarde de lei. Din această sumă, aproximativ 36% reprezintă datorii externe, iar 64% sunt datorii interne ale statului.

Fluxul de știri
0