CHIȘINĂU, 22 apr – Sputnik. Republica Moldova va primi 100 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Despre aceasta a anunțat premierul Ion Chicu într-o postare pe pagina sa de Facebook.
”Acești bani, când vor veni, vom propune să fie orientați spre dotarea spitalelor Republicii Moldova cu echipament modern. În afară de coronaviruși, viețile moldovenilor sunt răpuse de cancer, maladii cardio-vasculare și multe alte boli. E timpul să alegem corect prioritățile”, a specificat premierul.
Într-un comunicat al Comisiei Europene este precizat că banii sunt oferiți pentru a sprijini eforturile țărilor în combaterea pandemiei coronavirusului.
Pachetul de asistență macro-financiară constituie trei miliarde de euro și este împărțit între zece parteneri de extindere și de vecinătate. Propunerea a fost aprobată în urma unei evaluări preliminare a necesităților și va fi distribuită după cum urmează: Republica Albania va primi 180 de milioane de euro, Bosnia și Herțegovina - 250 de milioane de euro, Georgia -150 de milioane, iar hașemitul Regatul Iordaniei va primi de la UE 200 de milioane de euro. Câte 100 de milioane de euro vor primi Kosovo și Republica Moldova. În Muntenegru vor ajunge 60 de milioane de euro, în Republica Macedonia de Nord - 160 de milioane de euro. De 600 de milioane de euro va benefici Republica Tunisia. Potrivit evaluării preliminare, din cele zece state, cea mai mare sumă o va primi Ucraina. Valoarea asistenței macrofinanciare pentru țara vecină ajunge la 1,2 miliarde de euro.
În comunicat se mai arată că fondurile de asistență macrofinanciară vor fi puse la dispoziție celor zece state timp de 12 luni, sub formă de împrumuturi în condiții extrem de favorabile.
„Împreună cu sprijinul Fondului Monetar Internațional, fondurile pot contribui la îmbunătățirea stabilității macroeconomice și la crearea spațiului care să permită alocarea resurselor pentru protejarea cetățenilor și atenuarea consecințelor socio-economice negative ale pandemiei coronavirusului. Acest instrument rămâne disponibil și pentru alte țări eligibile care întâmpină dificultăți”, se menționează în comunicat.
Propunerea Comisiei urmează să fie adoptată de Parlamentul European și Consiliul UE. După adoptare, Comisia este pregătită să plătească prima tranșă cât mai rapid posibil. Cea de-a doua tranșă ar putea fi achitată în al patrulea trimestru al anului 2020 sau în prima jumătate a anului 2021, cu condiția ca măsurile politice atașate vor fi implementate în timpul preconizat.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova