Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Informații importante despre pensii în perioada stării de urgență

© Sputnik / Ilya Pitalev / Accesați arhiva multimedia пожилые люди
 пожилые люди - Sputnik Moldova
Abonare
Casa Națională de Asigurări Sociale vine cu informații pentru cetățenii care ating vârsta de pensionare în perioada în care este în vigoare starea de urgență.

CHIȘINĂU, 21 apr - Sputnik. Persoanele care ating vârsta de pensionare în perioada 17 martie – 15 mai 2020, precum și cele care obțin dreptul la alte prestații sociale în intervalul respectiv, trebuie să știe că cererile și alte acte necesare pentru stabilirea acestor drepturi se vor depune la Casa Teritorială de Asigurări Sociale din data încetării stării de urgență.

Casa Națională de Asigurări Sociale precizează că pensia se va calcula din data obținerii dreptului la ea, dacă cererea se face într-un anumit interval de timp de la încetarea stării de urgență. Iată care sunt termenii pentru depunerea solicitărilor:

  • pensia pentru limită de vârstă – 30 zile de la înectarea stării de urgență;
  • pensia de dizabilitate – 60 de zile de la înectarea stării de urgență; 
  • pensia de urmaș – 90 de zile de la înectarea stării de urgență.

Ca să fie mai clar, CNAS oferă și un exemplu: dacă solicitantul a împlinit vârsta de pensionare în data de 20 martie 2020, în cazul în care va depune cererea în termen de 30 de zile din data încetării stării de urgență, pensia pentru limita de vârstă se va acorda din 20 martie 2020. Însă, dacă cererea este depusă după expirarea termenului de 30 de zile după încetarea stării de urgență, pensia se va acorda din data în care este făcută solicitarea. 

Locuitori din raionul Briceni, la întâlnirea cu premierul Ion Chicu - Sputnik Moldova
Politică
Ion Chicu: Economia este afectată, dar pensiile și plățile sociale se achită

”În cazul în care dreptul la pensie sau altă prestație socială a survenit până la decretarea stării de urgență, iar solicitantul nu a depus cererea pentru realizarea acestui drept, în perioada stării de urgență calcularea termenului se suspendă și termenul rămas de depunere a cererii va continua să se calculeze din data încetării stării de urgență”, menționează CNAS. 

Aminitim că Parlamentul a adoptat anterior o hotărâre prin care s-a instituit stare de urgență în perioada 17 martie-15 mai. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0