Coronavirus: Londra, decizie extremă – produce o cantitate uriașă de vaccin… netestat!

© Sputnik / Николай Хижняк / Accesați arhiva multimediaVaccin, imagine simbol
Vaccin, imagine simbol - Sputnik Moldova
Abonare
După ce Londra s-a dorit campioana ”imunizării de grup”, fără măsuri restrictive dure, acum trece la producție mare a unui vaccin netestat

BUCUREȘTI, 19 apr – Sputnik, Evan Răutu. O știre venită ieri seară de la Londra șochează lumea medicală – Marea Britanie a lansat în producție un vaccin care nu a fost încă testat! Și nu orice producție – ci una într-o cantitate uriașă – 1.000.000 de doze!

Această cantitate a fost deja lansată în producţie şi va fi disponibilă ”până în septembrie, cu toate că încă nu a început testarea acestui vaccin”, a anunţat ieri echipa de cercetători de la Universitatea Oxford, conform Reuters

”Am început producţia la risc a acestui vaccin, nu doar la o scară redusă, ci cu o reţea de producători în şapte locaţii diferite din lume”, a declarat Adrian Hill, profesor şi director la Institutul Jenner din cadrul Universităţii Oxford.

Omul de știință britanic estimează că tot până în septembrie se va încheia şi testarea vaccinului, la ora Institutul recrutând voluntari pentru testare preliminară (faza 1).

Conform sursei citate, cercetătorii britanici recunosc că începerea producţiei vaccinului este ”o decizie riscantă”, Asta înseamnă că dozele produse vor fi inutile dacă testele vor dovedi că vaccinul lor nu este eficient”.

Семья собирает паззл, Германия - Sputnik Moldova
Șoc pentru adepții ”izolării” – Suedia va încheia imunizarea FĂRĂ să impună restricții!
Costul producției se ridică la zeci de milioane de lire sterline – sumă infimă față de pierderile economice al Marii Britanii în această perioadă. Deocamdată nu au fost dezvăluite multe detalii despre producție, dar Adrian Hill a mai precizat că sunt trei producători britanici, doi din alte state europene şi câte unul din India şi China.

Vaccinul este denumit ”ChAdOx1 nCoV-19” – și este în studiu, ca potențială soluție pentru SARS Cov2, încă din martie.

Astfel, după ce Londra s-a dorit campioana ”imunizării de grup”, fără măsuri restrictive dure, acum trece la această producție mare, pe care o recunosc ca fiind ”riscantă”.  De remarcat deci saltul dintr-o extremă în alta al Marii Britanii, ceea ce ridică un mare semn de întrebare asupra seriozității deciziilor și a oamenilor de știință care le-au recomandat.

Sau se pune un semn de întrebare și mai interesant: siguranța cu care au demarat producția poate veni de la testări… ilegale? Pentru că nu despre costurile milionului de doze e vorba, ci despre capacitățile de producție.

Oare ar fi ocupat englezii aceste capacități și ar fi folosit ”la risc” atâta materie primă (dificil de procurat!) dacă nu ar fi mers, de fapt… la sigur? Ori, această siguranță putea veni din testări… ilegale, față de normele OMS și alte norme. Nu degeaba Regatul Unit este un fost imperiu.

La ora actuală Marea Britanie se numără printre ţările cele mai afectate de pandemia de COVID-19, înregistrând până acum 108.692 de cazuri de infectare și 14.576 de decese, conform datelor worldometers

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0