Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Bijuterii arhitecturale: Ion Ștefăniță, despre starea patrimoniului istoric al Moldovei

© Sputnik / Rodion ProcaIon Ștefăniță
Ion Ștefăniță - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, în data de 18 aprilie, circa 195 de țări, inclusiv Republica Moldova, sărbătoresc Ziua Internaţională a Monumentelor şi Siturilor.
Bijuterii arhitecturale: Ion Ștefăniță, despre starea patrimoniului istoric al Moldovei

Cu acest prilej, directorul general al Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor, Ion Ștefăniță, a vorbit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" despre starea monumentelor de categorie națională și locală, precum și despre necesitatea valorificării și protejării patrimoniului arhitectural în țara noastră.

Подземный тоннель под Кагулом - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Chișinăul subteran: Ce taine ascunde capitala Moldovei - Foto

Doar în Chișinău se găsesc sute de monumente arhitecturale, adevărate opera de artă, cu o valoare istorică deosebită, care sunt incluse în Registrul Monumentelor de Importantă Națională și Municipală. Acestea ar putea trezi atenția și curiozitatea oricărui cetățean sau turiștilor care ne vizitează țara.

Potrivit lui Ion Ștefăniță, țara noastră deține un patrimoniu divers și foarte bogat, însă cu regret acesta nu este întotdeauna apreciat și valorificat la justa valoare.

"Practic în fiecare localitate există un monument în ruine, fie că este vorba de o biserică veche, de o mănăstire sau un conac. Este adevărat că avem o serie de probleme în domeniul sănătății, educației ș.a., însă autoritățile nu trebuie să neglijeze domeniul cultural. De fapt, statul este obligat să ia măsuri responsabile privind restaurarea și conservarea monumentelor", a subliniat directorul AIRM.

Anterior, Ion Ștefăniță a declarat că doar în perioada 2006-2010, circa 44 de obiective cu statut protejat de categorie națională și locală au fost demolate. Ultima tentativă de demolare a monumentelor de istorie și arhitectură a avut loc pe 27 august 2014, pe str. Petru Rareș nr. 55. De mai mulți ani Agenția de Inspectare și Restaurare a Patrimoniului nu a mai înregistrat nici un proces verbal privind demolarea monumentelor istorice, comparativ cu acel ritm masiv de demolare a patrimoniului care a existat anterior.

"Totuși trebuie de remarcat faptul că din anul 2010 lucrurile au început să se schimbe spre bine în acest domeniu. Au fost inițiate mai multe proiecte, finanțări din exterior. Drept exemplu este Cetatea Soroca, unde în curând ar putea avea loc noi lucrări în interiorul cetății, iar prima etapă privind restaurarea acoperișului și alte lucrări adiacente a fost finalizată cu succes", a remarcat Ștefăniță.

Amintim că Ziua internaţională a monumentelor şi siturilor a fost instituită de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) și se sărbătorește anual în data de 18 aprilie, începând cu 1983. Scopul principal al sărbătorii este de a promova conservarea, protejarea, valorificarea monumentelor de patrimoniu cultural mobil, imobil şi imaterial.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0