Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vinerea Mare: Ce trebuie să facă astăzi credincioșii - explicația unei călugărițe

© Sputnik / OsmatescoEgumena Daniela Mereuță
Egumena Daniela Mereuță  - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Vinerea Mare este a cincea zi din Săptămâna Mare, înainte de Paşte, considerată cea mai neagră zi a creștinismului. În această zi a fost răstignit și a murit Mântuitorul nostru Iisus Hristos.
Vinerea Mare: Ce trebuie să facă astăzi credincioșii - explicația unei călugărițe

În Vinerea Mare – numită și Vinerea Neagră se pomenesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El.

Biserica numește Patimile Domnului: sfinte — pentru că Cel ce le-a răbdat este Sfântul Sfinților, sfințenia însăși; mântuitoare — pentru că ele sunt prețul cu care Domnul a răscumpărat neamul omenesc din robia păcatului; înfricoșătoare — pentru că nu poate fi ceva mai înfricoșător decât ocara pe care Făcătorul a răbdat-o de la făptura Sa.

Vinerea Neagră este o zi de doliu pentru toți creștinii ortodocși, spune preacuvioasa maică stareță de la Mănăstirea "Învierea Domnului" de lângă Briceni - Egumena Daniela Mereuță (Maica Daniela). Ea îi îndemnă pe credincioși ca în această zi să se întărească în credință și să sporească rugăciunile către Mântuitorul Iisus Hristos.

"În ceastă zi, credincioșii țin post negru pentru iertarea păcatelor. Este o zi de rugăciuni puternice, de revizuire a faptelor noastre. În Vinerea Mare oamenii trebuie să stea de vorbă cu Hristos, să stea de vorbă cu sine și să se gândească că nimic nu este veșnic, iar unele valori trebuie înlocuite", a spus maica Daniela.

De asemenea, în această zi nu se săvârșește Liturghia pentru că însuși Mielul lui Dumnezeu este jertfit acum; este vreme de post total, pentru că Mirele s-a luat de la noi. (Matei 9, 15). Se fac numai ceasurile împărătești care ne pun înainte nemărginita smerenie a Domnului, Crucea cea dătătoare de viață și credință tâlharului.

Seara se săvârșește Denia Prohodului Domnului, care este ultima treaptă a tânguirii pentru Hristos, înainte de Învierea Sa. Se înconjoară de trei ori biserica cu Sfântul Epitaf — semn al celor trei zile petrecute în mormânt.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0