Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Creștinii pot sfinți ei înșiși acasă bucatele de Paști: Explicația unui renumit teolog

© Sputnik / Miroslav RotariКишинев готовится к пасхе
Кишинев готовится к пасхе - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Din cauza coronavirusului, creștinii nu vor merge la biserici în Noaptea Învierii. Unii sunt triști că preoții nu le vor binecuvânta bucatele. Dar o pot face ei înșiși acasă – acest lucru nu contravine prin nimic Ortodoxiei.

CHIȘINĂU, 17 apr – Sputnik. Creștinii înșiși pot sfinți acasă, în Noaptea Învierii, ouăle înroșite, pasca și cozonacul, explică profesorul - teolog Aleksei Ilici Osipov, profesor emerit al Academiei Teologice din Moscova, apologet de renume internațional.

„Avem cu toții agheasmă acasă. Creștinii pot binecuvânta bucatele pentru masa de Paști prin stropirea lor cu apă sfințită, în chip de cruce, și cântând sau rostind troparul Învierii, grasul al doilea, așa cum fac preoții”, spune profesorul Osipov.

Potrivit profesorului Osipov, binecuvântarea bucatelor de Paști nu este o taină ce poate fi săvârșită doar de preoți – este o rugăciune, o molitfă. Prin urmare, creștinii pot să-și binecuvânteze bucatele, la fel cum ei înșiși își stropesc cu agheasmă prin gospodărie.

În cei aproape 60 de ani de activitate profesorală la Academia Teologică din Moscova, A.I. Osipov, în vârstă de 82 de ani, a pregătit generații și generații de preoți de pe tot cuprinsul fostei Uniuni Sovietice.

Așadar, în noaptea în care sărbătorim Învierea Domnului Iisus Hristos, 18 spre 19 aprilie, creștinii pot urmări în direct slujba și Liturghia de Paști, iar atunci când vine timpul ca preoții să sfințească bucatele, să le binecuvânteze pe ale lor. 

Glasul al doilea din troparele Învierii spune: „Când  Te-ai  pogorât  la  moarte, Cel ce  eşti  Viaţa  cea  fără  de  moarte, atunci iadul l-ai omorât cu strălucirea Dumnezeirii;  iar când ai înviat pe cei morţi din cele de  dedesubt,   toate  Puterile  cereşti  au  strigat:   Dătătorule  de  viaţă,  Hristoase, Dumnezeul nostru, slavă Ţie!”.

A.I. Osipov s-a născut la 31 martie 1938 în orașul Beliov, din regiunea Tula, într-o familie de funcționari. În 1955 a absolvit școala medie din orajul Gjatsk (Gagarin) din regiunea Smolensk, unde locuia din 1952.

Виды Москвы - Sputnik Moldova
De ce Dumnezeu îngăduie suferința și necazurile și cum să scăpăm de ele - Video

După absolvirea școlii, a refuzat să meargă la facultate, alegând să studieze Teologia la mănăstire, sub îndrumarea igumenului Nikon Vorobiov, pe care-l cunoștea din copilărie. 

În anul 1958, cu scrisoare de recomandare de la Nikon Vorobiov, tânărul A.I. Osipov a fost admis direct în anul IV (ultimul) al Seminarului Teologic din Moscova, pentru că a reușit să susțină toate examenele pentru primii trei ani.

A.I. Osipov a absolvit Academia Teologică din Moscova în 1959, după care și-a continuat studiile la această instutuție, devenind doctor și apoi, în 1964, profesor.

În anii ’80 ai secolului trecut, în plin ateism, casetele cu prelegerile sale pentru studenți erau multiplicate și transmise în secret de la om la om.

Acum, lecțiile profesorului A.I. Osipov, un teolog și un apologet de referință al Bisericii Ortodoxe din zilele noastre, sunt urmărite la tv și pe internet de un public impresionant.    

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0