Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Colegiile și școlile profesionale vor admite elevii fără examenul de absolvire

© Sputnik / Виталий Аньков / Accesați arhiva multimediaStudenți, ore, universitate
Studenți, ore, universitate - Sputnik Moldova
Abonare
Examenele de absolvire a clasei a IX-a vor fi anulate, iar elevii vor fi admiși în colegii și școli profesionale în baza mediilor anuale. Acest lucru a fost anunțat președintele Igor Dodon.

CHIȘINĂU, 17 apr. – Sputnik. Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a spus că examenele pentru clasa a IX-a vor fi anulate, dar asta nu înseamnă că elevii trebuie să nu învețe bine. Notele de pe parcursul anului, inclusiv cele obține la lecțiile online vor fi luate în calcul la media pentru atestat. În baza acestui document, elevii vor fi admiși mai departe în instituțiile de învățământ. Cât ține de anularea sau amânarea examenului de bacalaureat, președintele a declarat că, deocamdată, autoritățile nu au luat o decizie în acest sens.

 "Sunt mulți tineri care după BAC merg la studii peste hotare, în special în România. S-ar putea să aibă probleme dacă vom anula sau interzice examenele în acest an. Așa că absolvenții trebuie să se pregătească în continuare", a menționat șeful statului.

Igor Dodon a mai spus că, în această perioadă, a primit și multe mesaje de la părinți cu privire la faptul că programul de studii al elevilor trebuie modificat. Șeful statului spune că va fi luată o decizie în acest sens după perioada de carantină. 

Экзамен - Sputnik Moldova
Societate
Ministerul Educației: Examenele de clasa a 4 și a 9-a ar putea fi anulate - Detalii

"Am și eu doi băieți care fac lecțiile online, cel mic e la grădiniță și joacă doar șah. Soția îi ajută. De aceea îi înțeleg foarte bine pe părinți. Au susținerea mea și profesorii. Mesajul meu pentru părinții care au început acum să-și înțeleagă copiii, să vadă manualele, programa - noi vom face modificări ulterior în curricula școlară", a declarat președintele. 

Recent, Ministerul Educației a anunțat că va propune Comisiei pentru Situații Excepționale să fie anulate examenele naționale de clasa a IV-a și a IX-a. Reprezentanții ministerul consideră că testările naționale pentru acești elevi nu ar trebui să aibă loc în acest an, în condițiile pandemiei de COVID-19. Procesului educaţional a fost sistat în instituțiile de învățământ pe toată durata stării de urgență, adică până în data de 15 mai. În această perioadă, orele se defășoară online.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0