Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ce fel de teste sunt folosite în laboratorul ANSP pentru detectarea virusului COVID-19

© REUTERS / THILO SCHMUELGENCoronavirus
Coronavirus  - Sputnik Moldova
Abonare
Șefa Direcției diagnostic de laborator din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică a avut o intervenție online în timpul briefingului din această dimineață de la Ministerul Sănătății.

CHIȘINĂU, 17 apr - Sputnik. Șefa Direcției diagnostic din cadrul ANSP, Ala Halacu, afirmă că în laboratorul instituției au activat inițial patru medici și patru specialiști cu studii medii de specialitate, iar ulterior li s-au alăturat alți cinci specialiști. Aceștia prelevează probe de la pacienți suspecți de COVID-19. 

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Apelul medicilor către cetățeni înainte de Paște: ”Avem o singură rugăminte...”

Ala Halacu a declarat că la ANSP se lucrează cu mai multe teste. Organizația Mondială a Sănătății recomandă mai ales cele de tehnologie moleculară, pentru că acestea permit detectarea rapidă a virusului, încă în perioada de incubație.

În laborator au ajuns mai multe teste din China, Spania și de la OMS, toate fiind certificate. Șefa Direcției diagnostic de laborator susține că testele rapide sunt mai degrabă orientative și sunt recomandate la nivel clinic. Ele pot arăta dacă pacientul a fost sau nu infectat. 

Ala Halacu spune că are o mare importanță modul în care probele au fost colectate, transportate, păstrate și procesate. ”De asta depinde 70% din rezultat”.

Centrul COVID-19 Chișinău - Sputnik Moldova
Societate
Încă 6 milioane de lei pentru cadrele medicale care s-au îmbolnăvit de COVID-19

Numărul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus în Republica Moldova rămâne deocamdată de 2019. Ministrul Sănătății anunță că până în prezent au fost efectuate 9848 de teste de laborator. 

În prezent sunt în stare gravă 143 de persoane, iar 572 sunt în stare de gravitate medie. Doisprezece bolnavi sunt intubați în aceste momente - 7 la Spitalul Clinic Republican, iar 5 - la Institutul de Medicină Urgentă. 

Ieri s-au vindecat de COVID-19 și au fost externate 41 de persoane. Astfel, până în prezent în Moldova au fost tratați de coronavirus 276 de oameni. Din păcate, mai mulți pacienți au murit din cauza infecției. Până în prezent s-au înregistrat 54 de decese. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0