Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Șapovalov: Este de datoria noastră să păstrăm memoria eliberatorilor

© Sputnik / Miroslav RotariБорис Шаповалов
Борис Шаповалов - Sputnik Moldova
Abonare
În cadrul unei emisiuni realizare în studioul Sputnik Moldova, istoricul și politologul Boris Șapovalov a răspuns la întrebarea dacă este indicat ca în condițiile actuale să se lucreze la reconstrucția complexului memorial ”Eternitate” din Chișinău.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik. În pofida stării de urgență, lucrările de restaurare nu au fost stopate la memorialul „Eternitate” din Chișinău. Inițial, era prevăzut ca complexul să fie restaurat cu prilejul celei de-a 75-a aniversări a Victoriei în Marele Război pentru apărarea Patriei, iar pe 9 mai erau planificate o serie de evenimente comemorative.

Празднование Дня Победы в Кишиневе 9 мая 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Planurile autorităților pentru Ziua Victoriei: Ce se va întâmpla cu Memorialul Eternitate

Însă, potrivit președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, a fost decisă amânarea tuturor evenimentelor de masă până pe 24 august, în contextul actualei situații. Istoricul și politologul Boris Șapovalov consideră că reconstrucția memorialului este necesară.

”Mormintele oamenilor care au eliberat Europa de fascism sunt sacre. Ortodocșii au Paștele Blajinilor, iar înainte de această sărbătoare mergem la cimitir și facem ordine la morminte. Acești 27 de milioane de oameni care au murit sunt și rudele noastre a căror amintire trebuie să fie onorată”, a spus Șapovalov.

După cum a subliniat istoricul, este bine ca reparația să continue și memorialul să fie restaurat, deși nu se știe încă în ce format va fi sărbătorită Ziua Victoriei în acest an și dacă va exista o oportunitate, ca și până acum, pentru ca toți cetățenii să viziteze memorialul în această zi. Dar aș dori să marchez această zi, mergând în coloana ”Regimentului nemuritor”, ca de obicei, a subliniat Șapovalov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

 

Fluxul de știri
0