Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Joia Mare: Părintele Nicolae Ciobanu, depsre semnificația acestei zile

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Joia Mare este o zi plină de semnificații, numită și Joia Neagră. În această zi prăznuim spălarea picioarelor ucenicilor de către Mântuitor, Cina cea de Taină, Rugăciunea din Grădina Ghetsimani și vinderea lui Hristos de către Iuda.
Joia Mare: Părintele Nicolae Ciobanu, depsre semnificația acestei zile

Suntem în pragul uneia dintre cele mai mari și cele mai importante sărbători creștinești ale anului – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Fiecare zi din Săptămâna Patimilor este deosebit de importantă, fiecare având o semnificație și un mesaj profund.

În Joia Mare, în biserici se săvârșește Denia celor 12 pericope evanghelice care arată suferințele prin care a trecut Iisus Hristos. Denia amintește credincioșilor istoria mântuirii Lui pentru păcatele noastre, spune parohul bisericii din satul Cruglic și consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, Nicoale Ciobanu.

"Hristos a spus: "Nici eu n-am venit să-mi slujească, dar am venit să slujesc. Și a luat un vas și le-a spălat picioarele ucenicilor săi. Prin aceasta a vrut să îl facă pe Iuda să se rușineze, iar celorlalți să le aducă aminte să nu umble după întâietăți", a relatat părintele.

Când s-au așezat la masă Hristos a luat o bucată de pâine și le-a spus ucenicilor: "Luați, mâncați, acesta este trupul meu". A luat și un ulcior cu vin zicându-le: "Beți dintru acesta toți, acesta este Sângele Meu, al Legii celei Noi.

"În felul acesta a fost instituită Taina Sfintei Împărtășanii", a menționat părintele Nicolae Ciobanu.

După acea cină Iisus Hristos s-a retras cu ucenicii în Grădina Ghetsimani, unde s-a rugat lui Dumnezeu. Iuda cunoștea locul și, luând câțiva soldați, au venit să-L prindă, arătându-le printr-o sărutare fățarnică cine este Hristos, iar în ziua următoare, are loc judecarea lui Iisus și condamnarea la moarte pe cruce pe muntele Golgota.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0