Centrul COVID-19 Chisinau MoldExpo - Sputnik Moldova
Coronavirus
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a fi la curent cu evoluția situației epidemiologice în țara noastră și în întreaga lume.

Duma de Stat: Mâine vom adopta legea privind patentele - detalii

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Accesați arhiva multimediaРабочие-строители на крыше здания в Москве.
Рабочие-строители на крыше здания в Москве. - Sputnik Moldova
Abonare
Șeful Comitetului entru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioti al Dumei de Stat, Leonid Kalașnikov, a povestit ce acțiuni sunt întreprinse pentru a ușura viața imigranților care au rămas în Federația Rusă din cauza coronavirusului.

CHIȘINĂU, 16 apr - Sputnik, Alexei Stefanov. Potrivit șefului Comitetului pentru Afaceri CSI, Integrare Eurasiatică și Relații cu Compatrioti al Dumei de Stat, o lege privind patentele va fi adoptată chiar mâine, prin care va fi eliminată nevoia de a pleca peste hotare pentru reînnoirea acestuia.

"Chiar mâine vom adopta în ultima lectură legea cu privire la patente - vom elimina nevoia de a pleca în străinătate pentru a le reînnoi”, a declarat pentru Sputnik Leonid Kalașnikov.

В Кишиневе обсудили перспективы сотрудничества Молдовы и Евразийского экономического союза - Sputnik Moldova
Relații parlamentare și integrare – Moldova, tot mai aproape de UEEA
În prezent puteți reînnoi patenta o singură dată, aflându-vă în Rusia, pentru reînnoirile repetate și ulterioare este necesar să treceți granița Federației Ruse. În curând, după cum asigură Kalașnikov, totul se va schimba.

”Sunt autorul acestui proiect de lege, l-am pregătit înainte de pandemia coronavirusului, dar acesta încă nu fusese examinat. Iar coronavirusul a încurajat toată lumea. Și acum eliminăm această regulă - va fi posibil să reînnoim patenta fără a părăsi Rusia. Mai mult, fără a veni chiar la organele Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat deputatul.

Parlamentarul a mai spus că în Rusia există aproximativ 1,7 milioane de persoane cu patente. Iar acum majoritatea dintre aceștia ajută la combaterea pandemiei coronavirusului din Federația Rusă.

”Am spus acest lucru în Duma de Stat marți, în timpul adoptării legii în prima lectură și nu mă jenez să repet. Cine acum curăță totul, ne dezinfectează? Asistenți medicali, curățători, îngrijitori - oameni care lucrează în Rusia pe bază de patentă. Aceștia, la fel ca medicii și asistentele, trebuie să le mulțumim pentru această muncă grea”, a spus Kalașnikov.

Amnistie pentru cei care au depășit toate termenele

O altă prevedere importantă adoptată este amnistierea pentru imigranții forței de muncă. Până de curând, aceștia puteau să se afle în Federația Rusă nu mai mult de 90 de zile, dar această normă a fost schimbată.

”Cu aproximativ o săptămână și jumătate sau două în urmă, am prelungit această perioadă la 180 de zile. Mai mult, toată lumea - și cei al căror timp petrecut în Rusia se apropie de trei luni și cei care au încălcat deja acest termen și se tem să se prezinte la Ministerul Afacerilor Interne. Termenul de ședere în Rusia este extins și pentru toți cei care au încălcat deja, iar încălcarea în sine este iertată”, a spus Kalașnikov.

Acest lucru s-a făcut grație unei decizii speciale a Guvernului, comisiei guvernamentale, la insistența Comitetului Dumei de Stat cu privire la afacerile CSI, integrare eurasiatică și relațiile cu compatrioții ruși, a explicat deputatul.

”Ne-am adresat guvernului să examineze și celelalte situații de migrație ale străinilor. Pentru că sunt foarte mulți - este vorba și de permisele de ședere și cei cu statut de refugiat, și intrarea temporară cu mașini cu plăcuțe de înmatriculare străine... În total sunt câteva zei. Și pentru aceștia solicităm extinderea termenelor. Nu vreau să dau nume, dar oamenii din Guvern îmi promit că totul se va putea rezolvat rapid”, a declarat Leonid Kalașnikov.

Рабочие-строители на крыше здания в Москве. - Sputnik Moldova
Important pentru imigranții care muncesc la Moscova: A crescut prețul la patente

Reamintim că marți, 14 aprilie, au fost trimise contestații de la șeful Comitetului Duma de Stat pentru Afacerile CSI, integrarea eurasiatică și relațiile cu compatriotii ruși Leonid Kalașnikov pentru revizuirea mai multor acte normative privind străinii în adresa premierului rus Mihail Mișustin, primarului Moscovei, Serghei Sobeanin, ministrul rus de Interne, Vladimir Kolokolțev.

La rândul său, Duma de Stat a însărcinat acest comitet să solicite informații Ministerului Afacerilor Interne cu privire la măsurile luate cu privire la imigranții care au rămas în Rusia fără muncă și la posibilitatea de a se întoarce în Patria lor în plină epidemie de coronavirus.

”Încă nu există vreun răspunsu, dar mi-au spus verbal că au fost luate deja măsuri. La cererea obișnuită adresată Guvernului, aceștia trebuie să răspundă în termen de o lună și la cererea așa-numită a întregii Dume în 15 zile. Dar nimeni nu va trage de timp, și există speranța că deciziile concrete vor deveni cunoscute foarte curând”, a spus Leonid Kalashnikov.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0