Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Util pentru părinții care au copii în clasele primare! Cum pot fi motivați picii să învețe

© Sputnik / OsmatescoNatalia Grîu
Natalia Grîu - Sputnik Moldova
Abonare
Sfat de la un părinte de copil în clasa I, deținător al titlului „Pedagogul Anului” și secretar de stat al Ministerului Educației. Cum pot fi motivați cei mici, astfel încât învățarea la distanță să nu fie o povară atât pentru ei, cât și pentru întreaga familie.
Util pentru părinții care au copii în clasele primare! Cum pot fi motivați picii să învețe

Învățământul la distanță reprezintă o adevărată provocare pentru părinții care au copii în clasele primare. Astăzi, mulți dintre maturi se plâng că întreg procesul le ia foarte mult timp și mai ales nervi, iar de multe ori, rolul de pedagog îi face să ajungă la epuizare. Secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grîu, ne-a mărturisit în cadrul emisiunii „La Ordinea Zilei” cum își motivează și mobilizează feciorul, care este elev în clasa I, să-și facă temele, astfel încât această misiune să nu fie o povară pentru el, cât și pentru întreaga familie.

Natalia Grîu spune că, în fiecare dimineața, din cele două trei materii pe care copilul trebuie să le parcurgă în fiecare zi, alege una, după preverință, la ce vrea să lucreze.

„Zilnic, începând cu ora 8.30 primim mai multe sarcini, care sunt conforme orarului de activitate al copilului, iar până seara noi trebuie să trimitem tema pentru acasă, după care primim feedback de la profesoară. De exemplu avem două sau trei discipine. Le luăm pe rând, mâi întâi matematica de exemplu, sau limba română, în funcție de preferința copilului, facem tema, după care îl las să se joace puțin, iar ulterior revenim la o altă materie”, spune secretarul de stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Natalia Grîu.

Pedagog de profesie și deținătoare a titlului Pedagogul Anului în 2007, Natalia Grîu, spune că deși copilul nu se ridică întotdeauna la așteptări, încearcă să pună accent anume pe elementele reușite, pentru a-l motiva să depună efort în continuare.  

Tatiana Nagnibeda Tverdohleb - Sputnik Moldova
Cum sunt instruiți de la distanță elevii Liceului Teoretic "Alexandru Ioan Cuza"

„Încerc să-l laud atunci când merită, pentru a-l motiva. De exemplu, dacă a făcut un rând de litera „R” și trei de „R” sunt strâmbi în timp ce doar unul este bun, menționez cât de frumos și extraordinar a ieșit anume acel „R” bun, pentru a-l motiva să muncească”, adaugă pedagogul.

Iar în momentul în care copilul obosește sau se plictisește de activitate, i se permite să ia o pauză, pentru a se relaxa.

„Obligatoriu, dacă copilul obosește nu insist și nu pun presiune pe el, îl las să se relaxeze, după care reluăm temele”, conchide Natalia Grîu.

Cert este că, zilnic, timpul petrecut în fața calculatorului cu pedagogul, plus timpul dedicat temelor nu depășește mai mult de patru ore, spune secretarul de stat.

„Zilnic, aproximativ patru ore ne iau temele pentru clasa I. Și în acest timp intră și pauzele de relaxare, pauza de masă, fiindcă dacă ar fi la școală, tot ar avea pauză de masă. În principiu, ne încadrăm în orarul de la școală. Dar subliniez, asta când sunt și eu acasă”, spune Natalia Grîu.

În zilele când mama este la serviciu, situația este cu totul alta.

„Recunosc, când eu sunt la serviciu, temele sunt lăsate pentru seară, fiindcă în timpul zilei nu-l pot monitoriza, respectiv, facem temele împreună abia când vin, adică seara”, adaugă Natalia Grîu.

Liudmila Baș - Sputnik Moldova
Învățăm de la distanță: Cum sunt instruiți elevii unui liceu din orașul Soroca

Totuși, chiar dacă mama nu este acasă, copilul nu rămâne fără activități.

„În mod alternativ, pentru aceste zile îi pun la dispoziție cărțulii interesante, care îi plac lui. De exemplu, băiatul meu este pasionat de pisici. Eu las cărțuliile la îndemână, așa că el citește pe parcursul zilei, iar seara îmi povestește cu entuziasm textele citite. La fel, la dispoziția copilului stau întotdeauna creioane, cârtie și el face lucruri simpatice. Chiar i-am permis să picteze și pe un perete din fața casei, pentru a petrece timpul mai interesant”, ne mărturisește secretarul de stat.

Secretarul de stat înțelege că nu toți părinții au studii de pedagog, dar un lucru îl știe cu siguranță, copiii nu pot fi motivați cu ajutorul strigătelor și a pedepselor.

„Părinții trebuie să fie răbdători, să nu fie exigenți. Chiar dacă noi toți am trecut prin școală, pedagogia nu este vocația oricui, mai ales pentru un părinte care nu este inițiat în ale pedagogiei. Fiți răbdători, nu cereți perfecțiunea în ceea ce fac copiii. Dacă literele sunt strâmbe, nu este nimic, va exersa și va ajunge să facă bine. Important este că el face acest lucru și că depune efort”, conchide Natalia Grîu.

Iar atunci când copilul nu înțelege din prima ceea ce îi explicați, păstrați-vă calmul și explicați-i de mai multe ori.

„Lăudați-l pentru ceea ce i-a ieșit foarte bine. Încercați să îi explicați calm ceea ce nu înțelege, iar atunci când nu înțelege ceva din prima explicații și a doua oară sau a treia oară, iar dacă vedeți că nu vă reușește, sunați profesorul, pentru ajutor, fiindcă de multe ori felul nostru de a explica nu este cel mai potrivit”, conchide secretarul de stat.

Menționăm că Natalia Grîu este magistru în filologie română, iar în perioada 2005-2015 a fost profesoară de limba şi literatura română, literatura universală la Liceul Teoretic „Gheorghe Asachi” din municipiul Chișinău. În această perioadă a obținut mai multe diplome și titluri, precum „Pedagogul Anului” la nivel național.

În 2015, ajunge consultat superior în cadrul Direcției Învățământ general al Ministerul Educației al Republicii Moldova. Natalia Grîu este autoare și coautoare a zeci de manuale, suporturi didactice și articole științifice. 

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0