BRUXELLES, 15 aprilie - Sputnik, Daniela Porovăț. Henry Kissinger recunoaște într-un editorial publicat în The Wall Street Journal că pandemia de coronavirus va modifica pentru totdeauna ordinea mondială și face o comparație între criza actuală și cel de-al doilea Război Mondial la care a participat în mod activ.
Kissinger observă însă că în cel de-al Doilea Război Mondial, rezistenţa americană era fortificată de un obiectiv final naţional, în timp ce acum SUA sunt o naţiune divizată.
”Este necesar un guvern eficient şi cu perspective îndelungate pentru a fi depăşite obstacolele fără precedent ca anvergură şi de nivel mondial. Susţinerea încrederii la nivel public este esenţială pentru solidaritatea socială, pentru relaţionarea între societăţi, pentru pacea şi stabilitatea pe plan internaţional”, mai spune Henry Kissinger.
Fostul secretar de stat observă că naţiunile au coeziune şi înfloresc bazându-se pe încrederea că instituţiile pot anticipa calamităţile, pot opri impactul acestora şi pot restabili stabilitatea. Dar, când se va încheia pandemia Covid-19, multe instituţii statale vor fi percepute ca având eşecuri.
”Realitatea este că lumea nu va mai fi niciodată aceeaşi după coronavirus. Disputele despre trecut în acest moment nu fac decât să îngreuneze ceea ce trebuie făcut”, mai arată Henry Kissinger.
Strategul american critică faptul că liderii politici abordează această criză în principal la nivel naţional, deși efectele virusului de divizare a societăţilor nu cunosc graniţe.
”Chiar dacă atacul asupra sănătăţii oamenilor sperăm că va fi temporar, impactul negativ structural la nivel politic şi economic ar putea dura generaţii. Nicio naţiune, nici măcar Statele Unite, nu va putea depăşi epidemia printr-un efort strict naţional. Abordarea necesităţilor momentului trebuie dublată în final printr-o viziune şi un program de colaborare globală”, cere Kissinger.
Dacă în privința consolidării rezistenţei globale la boli infecţioase și a eforturilor pentru vindecarea rănilor economiei mondiale, Kissinger are dreptate, în privința celei de-a treia soluții propuse de el se contrazice, cerând ”garantarea principiilor ordinii mondiale de tip liberal”, adică aceeași rețetă a globalizării forțate cu principii impuse dictatorial care a dus lumea în criza actuală.
Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova