Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Premierul Ion Chicu a reacționat la decizia Curții Constituționale: Ce va face Guvernul

Abonare
Prim-ministrul Republicii Moldova a venit cu o reacție la decizia Curții Constituționale de a declara neconstituțională legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

CHIȘINĂU, 14 apr – Sputnik. Guvernul Chicu urmează să promoveze iarăși măsurile incluse în legilea care a fost declarată ieri neconstituţională. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, premierul menționează că Curtea Constituțională a declarat neconstituțională procedura de asumare, nu conţinutul legii.

Prim-ministrul a precizat că pentru a nu admite stoparea alocării suportului pentru cetățeni și agenți economici pe perioada stării de urgență, încă din ziua de vineri, 10 aprilie, Comisia pentru Situații Excepționale a decis prelungirea acordării acestui suport.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Important: Încă o săptămână liberă pentru bugetari – Iată ce a declarat premierul Chicu

Totodată, măsuri incluse în lege, dar care nu pot fi aprobate de către CSE, vor fi repetat promovate de Guvern săptămâna aceasta, împreună cu un șir de alte măsuri menite să acorde suport cetățenilor și businessului. Printre acestea se numără impozitarea cu 50% a taxei de 9 euro pe care cetățenii o achită la aeroport; diminuarea cotei TVA pentru sectorul HORECA; eliminarea dublei impuneri a producătorilor moldoveni, care livrează mărfuri în magazinele duty free; impozitarea industriei extractive după volumul fizic al materiei extrase - nu după valoarea indicată în acte; păstrarea în legalitate a comerțului cu amănuntul pentru articolele de tutungerie, prin extinderea cu 1 an a termenului stabilit în legea tutunului etc.

Noi dispoziții ale Comisiei pentru Situații Excepționale – ce trebuie să știe cetățenii>>>

Premierul mai anunță că în această săptămână Guvernul va face și rectificări în legea Bugetului. Potrivit lui, din Bugetul de stat vor fi redirecționate mai multe mijloace pentru sistemul medical, pentru protecția socială și pentru măsuri de susținere a businessului.

„Totodată, investițiile publice în infrastructură rămân o prioritate pentru guvern, or ele înseamnă și locuri de muncă pentru cetățeni, inclusiv cei reveniți de peste hotare. Prefer să le achităm salarii pentru muncă, nu ajutor social sau de șomaj. Așa preferă și ei”, precizează Chicu.

Premierul reiterează necesitatea respectării regulilor impuse pentru a menține răspândirea noului coronavirus în parametrii actuali de creștere a numărului de cazuri noi. Dacă până la 26 aprilie, numărul cazurilor de îmbolnăvire nu va crește, din 27 aprilie va fi reluată majoritatea activităților economice. Inclusiv - HORECA, a anunțat Chicu.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0