Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Istoria de succes a proiectului SputnikPro, chiar și pe timp de epidemie

© Sputnik / Aleksey Danichev / Accesați arhiva multimediaСтенд международного информационного агентства и радио Sputnik
Стенд международного информационного агентства и радио Sputnik - Sputnik Moldova
Abonare
Este deja al treilea an consecutiv de când există proiectul unic de seminare și masterclasuri pentru jurnaliștii SputnikPro. Iată cum evoluează lucrurile pe vreme de epidemie.

CHIȘINĂU, 14 apr - Sputnik. La sfârșit, își scriu reciproc: „ne vedem vinerea viitoare”, chiar în chat-ul comun. Însă unii fac cunoștință și fac schimb de contacte în privat. Și cu cinci minute înainte de început, se face un fel de ”apel” al jurnaliștilor de la Gyumri și Bishkek, Baku și Chișinău, Tskhinval și Tallinn, Kiev și Tbilisi, care spun ce se întâmplă afară. Toți fiind în autoizolare. Toți la webinarele SputnikPro.

Fotoapparat - Sputnik Moldova
Webinar SputnikPro: Cum filmezi și scrii atunci când ai rămas singurul luptător multimedia

Este deja al treilea an consecutiv de când există proiectul unic de seminarii și masterclas pentru jurnaliștii SputnikPro.

Seminarele în limba rusă, care vizează dezvoltarea profesională a jurnaliștilor s-au desfășurat de mai multe ori pe lună în capitale și alte mari orașe ale țărilor din vecinătatea apropiată a Rusiei. Cei mai buni jurnaliști ruși, manageri media, experți zburau acolo pentru a organiza cursuri intensive și sesiuni strategice de două sau trei zile, pentru a face schimb de opinii și a ajuta la realizarea de noi proiecte. Spațiul hub-urilor agenției internaționale de presă Sputnik s-a transformat într-un teritoriu de brainstorming, în care nu există concurenți, doar profesioniști și oameni care împărtășesc aceleași idei. Este adevărat, uneori acest lucru a iritat autoritățile și grupurile naționaliste. Dar nu i-a oprit nici pe participanți, nici pe vorbitori.

În 2019, SputnikPro a organizat aproape 80 de ateliere și a devenit cel mai mare program de dezvoltare a competențelor jurnalistice profesionale aflate în vecinătatea apropiată a Rusiei. Programele adaptate la specificul țării, vizau atât teme „clasice”, cât și subiecte inovatoare. Însă aspectele politice sensibile nu au fost atinse, în primul rând, pentru a evita acuzațiile de părtinire sau ingerințe în politica internă.

Образовательный проект SputnikPro 12.12.2019 - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Podcast-urile și tehnica interviului: Un nou modul SputnikPro în Moldova

O altă caracteristică a programelor SputnikPro este de a nu vinde sau cumpăra. Să nu împartă echipamente, să nu acorde subvenții pentru articole care să reflecte un punct de vedere anume, să nu ducem pe nimeni la hoteluri scumpe de la stațiuni balneare. Totul este sincer: nu ne plătiți pentru cunoștințe, nu vă plătim pentru „loialitate”, beneficiu reciproc în schimbul profesional și dezvoltare încrucișată. Deși, pentru a fi sincer, Sputnik a mai avut un câștig: de cele mai multe ori cei mai buni jurnaliști locali au participat la competiția pentru ocuparea posturilor vacante și au intrat în echipa unei agenții internaționale.

SputnikPro a devenit un club profesionist informal unic. Uneori, jurnaliștii veneau din altă țară: de exemplu, din Letonia sau Lituania, la seminarii din Tallinn. Adesea a avut loc seminarii încrucișate și conferințe online fără participarea Moscovei.

Programul s-a poticnit din cauza pandemiei. Modulele din februarie din Moldova și Tadjikistan s-au bucurat de un succes incredibil și au devenit ultimele din cele de până la coronavirus. Dar, așa cum se întâmplă adesea, o criză deschide ferestre de oportunități. Deja la jumătatea lunii martie, echipa de proiect din Moscova a lansat „sezonul online SputnikPro”, deschis simultan participanților din toate țările.

În regim de webinare, experții spun reporterilor, de exemplu, ce este coronavirusul și cum să nu vă confundați în termeni, cum să verificați informațiile în subiecte extrem de specializate, să nu comiteți greșeli dvs. și cititorul, cum să obțineți trafic către resursele de știri, dar să evitați „presa galbenă”. S-a dovedit că există o mulțime de probleme comune, întrebări și trucuri pentru jurnaliștii din diferite țări, chiar dacă se referă la agenda de știri locală. Sezonul online a deschis acces și celor care, până atunci, nu au putut participa la program, de exemplu, reporterii din Ucraina.

”Primul webinar, care a fost consacrat subiectului principal al timpului nostru - lupta împotriva coronavirusului și acea infodemie, adică un val de panică de temeri, falsuri care se desfășoară în jurul unui virus real, a adunat într-adevăr un public imens în Belarus, nu numai jurnaliști profesioniști, ci și cei care lucrează pe platformele de informare de instagram, telegram, alte platforme de mesagerie”, spune Andrei Krivoșeev, președintele consiliului de administrație al Uniunii Jurnaliștilor din Belarus.

Al doilea modul al proiectului educațional SputnikPro a avut loc la Chișinău, la centrul de presă Sputnik Moldova - Sputnik Moldova
Întrebări interesante și răspunsuri competente: SputnikPro la Chișinău- Foto

Webinarele SputnikPro au adunat deja câteva sute de jurnaliști, bloggeri și ofițeri de presă din mai mult de zece țări, care observă că formatul, echilibrul unui seminar serios și comunicarea informală s-au dovedit a fi ideale.

”În 10 minute, va demara o lecție extraordinară a Sputnik despre felul în care trebuie să muncească astăzi un jurnalist, când este nevoit să le facă pe toate, adică face poze, tot el scrie și apoi se mai ocupă și de promovare pe Internet. Voi participa la această prelegere de acasă, la fel ca ceilalți participanții la Sputnik Pro” - scrie un tânăr jurnalist din Tiraspol - anterior, vorbitorii Sputnik veneai la noi în Transnistria. Când eram student, am mers la toate prelegerile și continuu să fac acest lucru acum. Este minunat că toată această poveste a fost online. Acum, în general, totul merge online și prelegerile Sputnik sunt ca transmisiunile live pe Instagram. Puteți pune vorbitorului o întrebare, el îți răspunde. Puteți discuta cu alți participanți la curs. „Ceva și mai fain să scriu în comentarii, pentru că în timpul unei prelegeri live stăm să ascultăm și abia apoi punem întrebări și comunicăm”.

Interesul pentru proiect s-a dovedit atât de mare încât echipa de proiect a decis să nu limiteze cercul de participanți din țările aflate în vecinătatea Rusiei și să permită jurnaliștilor să se înregistreze la unele seminare. De exemplu la următorul seminar: despre tehnica de lucru cu deconspirarea știrilor false și despre cum să câștigi de pe urma deconspirării falsurilor, în această vineri vor vorbi gazdele podcastului anti-fake „Не Верю" (Nu cred - n.r.) Natalia Șașina și Igor Krivitski.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0