Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Săptămâna Patimilor lui Hristos: Denia din Lunea Mare - semnificația zilei

Abonare
Creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Patimilor în care sunt pomenite ultimele zile din viața Mântuitorului nostru Iisus Hristos, iar fiecare zi are un înțeles și un mesaj foarte clar și adânc.

CHIȘINĂU, 13 apr — Sputnik. Primele trei zile se numesc mari și sfinte pentru că reamintesc sensul eshatologic al Paştelui. A patra zi, joi, marchează cea din urmă Cină a Domnului cu ucenicii Săi și trădarea lui Iuda. A cincea zi, vineri, numită și "Paștile Crucii", este cu adevărat începutul Paștelui (Trecere), iar sâmbătă este ziua în care tristețea este transformată în bucurie prin omorârea morții, potrivit preotului Sabin Voda de la Alba Iulia, citat de ortodox.md.

Пасхальная ярмарка в парламенте Молдовы пасха яйца - Sputnik Moldova
Societate
Mitropolia Chișinăului și a Întregii Moldove spune cum vor fi sfințite bucatele de Paște

Lunea cea mare

Denia, sau serviciu divin alcătuit din vecernie, utrenie și ceasul întâi, care este săvârșit în această zi, amintește de fericitul Iosif cel preafrumos, și de smochinul ce s-a uscat prin blestemul Domnului.

De astăzi încep Sfintele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos. Iosif cel preafrumos — fiul cel mai mic al patriarhului Iacov, născut din Rahila — este icoană a lui Hristos, pentru că, asemenea lui, si Domnul nostru a fost invidiat de iudei, a fost vândut de ucenicul său cu treizeci de arginti, a fost închis în groapa întunecoasă a mormântului. Sculându-Se de acolo prin El însuși, împărățește peste Egipt, adică peste tot păcatul, îl învinge cu putere și ne răscumpără prin darea hranei celei de taină, dându-Se pe El însuși pentru noi și ne hrănește cu pâine cerească.

Tot în această zi facem pomenire de smochinul cel neroditor care s-a uscat prin blestemul Domnului (Matei 21, 17-19). Ca să convingă poporul nerecunoscător că are putere îndestulătoare și spre a pedepsi, ca un Bun nu vrea să-și arate puterea Sa de a pedepsi față de om, ci față de ceva care are o fire neînsuflețită și nesimțitoare.

Istoria smochinului a fost așezată aici spre a îndemna la umilință, după cum istoria lui Iosif a fost așezată spre a ne înfățișa pe Hristos. Fiecare suflet lipsit de orice roadă duhovnicească este un smochin. Dacă Domnul nu găsește în el odihnă, a doua zi, adică după viața aceasta de acum, îl usucî prin blestem și-l trimite în focul veșnic.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0