Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Părintele Nicolae Ciobanu, despre semnificația fiecărei zile din Săptămâna Patimilor

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Ciobanu
Nicolae Ciobanu - Sputnik Moldova
Abonare
Suntem în pragul uneia dintre cele mai mari și cele mai importante sărbători creștinești ale anului – Învierea Mântuitorului Iisus Hristos. Ultimele șapte zile sunt deosebit de importante, iar fiecare dintre acestea are o semnificație și un mesaj profund.
Părintele Nicolae Ciobanu, despre semnificația fiecărei zile din Săptămâna Patimilor

Postul Paştelui se încheie cu Săptămâna Mare, a patimilor lui Hristos. În această săptămână, postul devine mai aspru, iar slujbele care se ţin în biserici au o semnificaţie aparte, spune parohul bisericii din satul Cruglic și consilierul cultural al Mitropoliei Moldovei, Nicoale Ciobanu.

"Aceasta este o săptămână deosebită care ne amintește despre dragostea mare a lui Dumnezeu față de oameni. El atât de mult a iubit lumea încât l-a dat pe fiul său iubit să pătimească pentru păcatele noastre", a mărturisit în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal" părintele Nicolae Ciobanu.

"În ziua de luni, biserica ne pune în față acea pildă cu smochinul neroditor, dar și pilda lui Iosiv, fiul patriarhului Iacob. Iosiv a fost vândut de frații săi în Egipt. Respectiv, el a fost trădat la fel ca si mântuitorul", a adăugat parohul bisericii din satul Cruglic.

În Marțea Seacă, la fel ca și în prima zi din Săptămâna Patimilor, se ține post riguros și se spun rugăciuni. Această zi ne pregătește pentru intrarea în cămara Mântuitorului, cu două parabole strict eshatologice — parabola celor zece fecioare (Matei 25, 1-13) și parabola talanților (Matei 25, 14-30; Luca 19, 12-27).

Când Domnul se suia la Ierusalim și se ducea la Patimă, a spus ucenicilor Săi și aceste două parabole, pentru ca nu cumva cineva trăind în feciorie să nu se îngrijească și de celelalte virtuți și mai ales de milostenie, prin care se vădește strălucirea fecioriei.

Pe cinci dintre fecioare le numește înțelepte căci împreună cu fecioria au avut și minunatul și îmbelșugatul undelemn al milostivirii. Pe celelalte cinci le numește nebune pentru că, deși și ele aveau virtutea fecioriei, nu aveau în aceeași măsură milostenie. Pe când se scurgea noaptea acestei vieți au adormit toate fecioarele, adică au murit. Cu adevărat moartea se numește somn. Pe când dormeau ele, strigăt mare s-a făcut la miezul nopții; cele care au avut undelemn din belșug au intrat cu mirele la deschiderea ușilor, iar cele nebune, pentru că nu aveau undelemn din destul, îl căutau după ce s-au sculat din somn.

"Pilda celor zece fecioare, împreună cu cea a talanților ne îndeamnă să veghem necontenit și să fim gata să ieșim în întâmpinarea adevăratului Mire prin fapte bune, dar mai cu seamă prin milostenie", spune părintele.

Potrivit tradiției populare, miercuri, când creştinii îl sărbătoresc pe Sfântul Ieremia, este ultima zi când mai sunt permise lucrările în câmp. Bătrânii țin post negru în această zi, pentru a fi feriți de boli pe tot parcursul anului. Tot în această zi, Iuda l-a vândut pe Hristos fariseilor pentru 30 de arginţi.

"Sfânta Scriptură ne vorbește în această zi despre acea femeie păcătoasă care a spălat cu lacrimi şi a uns cu mir picioarele Mântuitorului, ca simbol al pocăinţei şi îndreptării omului care greşeşte. Aici, mântuitorul ne arată ca acea femeie păcătoasă a fost iertată, fiindcă a iubit. Dragostea ei a fost cea care a determinat-o sa-l cinstească pe mântuitorul Hristos", a adăugat părintele Nicolae Ciobanu.

Biserica Sfântului Mormânt - Sputnik Moldova
Sâmbăta Mare - ultima zi din Săptămâna Patimilor: Tradiții și obiceiuri

în Joia Mare în biserici are loc Denia celor 12 Evanghelii. De asemenea, se aminteşte despre spălarea picioarelor apostolilor de către Iisus Hristos şi Cina cea de Taină.

"Joi, avem Cina cea de Taină la care s-a instituit taina sfintei liturghii. Atunci când mântuitorul spune că aceste este trupul meu, sufletul meu. Tot joi are loc prinderea si arestarea lui Isus", a relatat părintele.

Vineri  pomenesc sfintele și mântuitoarele și înfricoșătoarele Patimi ale Domnului nostru Iisus Hristos pe care le-a primit de bunăvoie pentru noi. Se mai face încă pomenire de mărturisirea mântuitoare făcută de tâlharul recunoscător care a fost împreună cu El. În această zi nu se desfășoară Liturghia și se ține post negru.

Sâmbăta Mare este ziua dinaintea Paştelui şi ultima zi a Săptămânii Patimilor. În această zi, credincioşii se roagă și îşi amintesc de patimile suferite de Hristos pentru mântuirea omenirii. Este ultima zi în care se mai fac pregătiri pentru masa de Paște.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0